Ex-voorzitter bestuur Slotervaartziekenhuis moet 1,7 miljoen terug betalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Ex-voorzitter bestuur Slotervaartziekenhuis moet 1,7 miljoen terug betalen
Amsterdam, 21 januari 2015

Het ontslag van de bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis in 2011 is naar het oordeel van de rechtbank rechtmatig. De rechtbank veroordeelt haar tot het terug betalen van de bedragen, ruim 1,7 miljoen euro, die zij tijdens haar voorzitterschap op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis heeft onttrokken.

De voorzitter werd in maart 2013 vanwege conflicten ontslagen. Volgens haar was het ontslag om valse redenen gegeven, waarop zij een procedure tegen het ziekenhuis aanspande wegens kennelijk onredelijk ontslag. Zij eiste een schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen.

Spanningen

Naar het oordeel van de rechtbank heeft het Slotervaartziekenhuis in voldoende mate aannemelijk gemaakt dat er al langer spanningen bestonden in de Raad van Bestuur en dat na haar schorsing ernstige zaken boven water zijn gekomen die haar ontslag rechtvaardigen. Zo heeft zij ten onrechte aanzienlijke bedragen aan het Slotervaartziekenhuis onttrokken ten gunste van haar zelf, haar vennootschappen en kinderen. Ook de vordering van 1,9 miljoen aan achterstallig salaris wijst de rechtbank af omdat zij voor een deel al is betaald en bij haar berekening uit is gegaan van een hoger salaris dan was overeengekomen. Weliswaar had het Slotervaartziekenhuis de bestuursvoorzitter niet zonder opzegtermijn mogen ontslaan, maar daar is zij naar het oordeel van de rechtbank al voldoende voor gecompenseerd.

Investeringen

Omgekeerd wijst de rechtbank de vorderingen van het Slotervaartziekenhuis tegen zijn voormalig voorzitter toe.  De rechtbank oordeelt dat zij op eigen initiatief, zonder overleg met haar medebestuursleden en de aandeelhouder, onrechtmatig heeft gehandeld door het Slotervaartziekenhuis 1 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Simed te laten betalen in verband met de aankoop van grond voor een hotel en resort in Turkije. Ook de betalingen voor investeringen van een privé onderneming (Meromi Participaties ) met geld van het ziekenhuis oordeelt de rechtbank  onrechtmatig.  Ten slotte acht de rechtbank bewezen dat zij met de creditcard van het ziekenhuis voor bijna 1,5 ton privé aankopen heeft gedaan en een aanzienlijk bedrag aan contant geld uit de kluis van het ziekenhuis heeft onttrokken, zonder dat daar een deugdelijke verantwoording tegenover staat.

Meest gelezen berichten