GOO gaat door!

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > GOO gaat door!
Amsterdam, 19 april 2017

De rechtbank Amsterdam gaat door met GOO. Deze nieuwe vorm van geschilbeslechting in civiele zaken (Gericht Op Oplossing) wordt als vaste mogelijkheid toegevoegd aan het repertoire van de rechtbank Amsterdam.

Bemiddelende behandeling

Met GOO wordt partijen een andere, ‘bemiddelende’ behandeling van een civiel geschil aangeboden. De rechtbank Amsterdam begon deze nieuwe vorm van geschilbeslechting twee jaar geleden als proefproject. Dat is een succes gebleken: meer dan de helft van de GOO-zaken eindigde in een schikking.
Om voor een GOO behandeling in aanmerking te komen, wordt eerst bekeken of partijen écht tot een oplossing willen komen. Van hen, maar ook van hun advocaten, wordt een oplossingsgerichte houding verwacht. Alleen dan is succes mogelijk.

Belangen van partijen

Tijdens de zitting worden, na de juridische toelichting, eerst de belangen van partijen in kaart gebracht. Vervolgens wordt onder begeleiding van de rechter door partijen gezocht naar oplossingen. De rechtbank geeft partijen meer tijd voor de behandeling. Het verschil met ‘klassieke’ mediation is dat de rechter uiteindelijk ook een beslissing kan nemen indien partijen er toch niet uitkomen.

Ervaring met GOO

Mr. J.F.J. (Jan) van den Hoek:
“De GOO- aanpak heeft in deze zaak, zij het eerst na zo’n 5 uur, geleid tot volledige overeenstemming. En zélfs bleek men dus bereid van de eerdere onwrikbare principes af te stappen. Mijn eerste indrukken na afloop (gezien ook de opgeluchte gezichten) waren zeer positief en ik had – eerlijk gezegd – vooraf niet verwacht dat er een oplossing in overleg zou kunnen worden bereikt.”

Meer informatie

Voor meer informatie: Procedure Gericht Op Oplossing
Of bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken

Meest gelezen berichten