Geen rectificatie publicaties over oud-directeur Buma/Stemra

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Geen rectificatie publicaties over oud-directeur Buma/Stemra
Amsterdam, 21 november 2017

Auteursrechtorganisatie Buma/Stemra hoeft uitlatingen over gerommel met de boekhouding binnen het bedrijf niet te rectificeren. Dat is de uitkomst van een kort geding dat de voormalige directeur van Buma/Stemra tegen zijn ex-werkgever had aangespannen.

Interviews over dubieuze boekhoudpraktijken

De uitlatingen werden gedaan door de huidige directeur en de advocaat van Buma/Stemra in interviews met journalisten van het Financieele Dagblad en RTLZ in augustus 2017. Aanleiding was een extern onderzoek na een melding van een ex-werknemer van Buma/Stemra over dubieuze boekhoudpraktijken. Volgens Buma/Stemra wees dat onderzoek uit dat grote kostenposten vooruit werden betaald en dat facturen werden geantedateerd. Hierdoor vielen de auteursrechtvergoedingen van Buma/Stemra aan artiesten en componisten mogelijk lager uit.

Journalist gebruikte gewraakte termen

In artikelen op de website van RTLZ werd gesproken over frauduleus handelen. Volgens de voorzieningenrechter heeft Buma/Stemra de termen ‘fraude’ en ‘frauduleus’ zelf niet gebruikt, maar komen deze voor rekening van de journalist. De uitlatingen die Buma/Stemra wél heeft gedaan over de wijze van boekhouden, vinden voldoende steun in de feiten. Bovendien is het gerechtvaardigd dat zij deze naar buiten heeft gebracht. Er is daarom geen reden om Buma/Stemra te veroordelen tot het plaatsen van een rectificatie.

Onterechte zondebok

De rechter oordeelt tegelijkertijd dat Buma/Stemra meer had kunnen doen om de belangen van de ex-directeur te beschermen. Het staat immers vast dat de gewraakte handelwijze breed werd gedragen binnen de toenmalige bedrijfstop. In de publiciteit is de ex-directeur ten onrechte als enige als zondebok aangemerkt. Ook is in het kort geding niets gebleken van enige zelfverrijking van de ex-directeur. Om deze redenen hoeft hij als verliezende partij niet op te draaien voor de proceskosten van Buma/Stemra. Deze komen voor rekening van de organisatie zelf.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam op 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken

Meest gelezen berichten