Geen verbod op siliconen borstimplantaten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Geen verbod op siliconen borstimplantaten
Amsterdam, 08 december 2015

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hoefde het gebruik van siliconen borstimplantaten niet te verbieden. Het IGZ mocht het verzoek tot een dergelijk verbod, dat de Stichting voor Vrouwen met Siliconen Implantaties had gedaan, afwijzen. Dat heeft de rechtbank bepaald.

De Stichting wilde een verbod op het gebruik van implantaten totdat ‘de absolute veiligheid ervan door onafhankelijke verzoekers is aangetoond’. De Stichting meent dat er gezondheidsrisico’s kleven aan siliconen borstimplantaten. De implantaten hebben geen onbegrensde levensduur, er bestaat een kans op lekken en scheuren en het menselijk lichaam kan reageren op plaatsing van siliconen borstimplantaten met kapselvorming, allergische reacties en infecties. Ook bestaat er mogelijk een relatie tussen het toepassen van deze implantaten en een zeer zeldzame tumor, ALCL.

De rechtbank is het met de stichting eens dat er risico’s kleven aan de implantaten – dit wordt ook door de IGZ erkend. Toch  hoefde de IGZ volgens de rechtbank niet te besluiten de implantaten te verbieden: het gebruik van deze medische hulpmiddelen levert niet dusdanige gezondheidsrisico’s op dat de risico’s ervan niet opwegen tegen de voordelen. Het gaat om gewogen aanvaarde risico’s die zich maar beperkt voordoen.

Er zijn bovendien veel vrouwen die baat hebben bij het hulpmiddel: jaarlijks laten tussen de twintigduizend tot dertigduizend vrouwen siliconen borstimplantaten plaatsen, terwijl een relatief zeer klein deel gezondheidsklachten hiervan ervaart. In de afgelopen vijftien jaar zijn slechts 240 meldingen bekend. De IGZ heeft belang mogen hechten aan de vrijheid van vrouwen om voor deze implantaten te kiezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten