Geldboete voor beledigen doelman Feyenoord

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Geldboete voor beledigen doelman Feyenoord
Amsterdam, 21 februari 2017

Een 32-jarige Ajaxsupporter uit Rotterdam is veroordeeld tot een geldboete van 750 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk, voor het beledigen van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer.

Beledigende leuzen

De man zet al jarenlang tijdens wedstrijden in de Arena leuzen en liederen in. Dat doet hij altijd met een microfoon, vanaf een podium in een supportersvak van Ajax. Tijdens Ajax-Feyenoord, op 7 februari vorig jaar in de Arena, uitte hij op deze manier een aantal grove beledigingen richting de Feyenoord-doelman, aldus de rechtbank. De man ontkent deze beledigingen.

Reputatie misbruikt

De man was zich er volgens de rechtbank van bewust dat hij een aanjager is van liederen en spreekkoren. Hij had kunnen weten dat het beledigen van de doelman, dat al aan de gang was, verhevigd kon worden door zijn deelname. De rechtbank verwijt de man dat hij te ver is gegaan in zijn woordkeus en de doelman met opzet heeft gekrenkt. De wijze van beledigen en de omstandigheden waaronder dit heeft plaatsgevonden, gaat de gewone ‘eenvoudige belediging’ ver te boven. De man heeft zijn reputatie als sfeermaker misbruikt.

Belediging politie niet bewezen

Het openbaar ministerie had de man ook nog belediging van de politie ten laste gelegd. Dat zou zijn gebeurd tijdens de wedstrijd Ajax-FC Twente op 1 mei 2016. De rechtbank ziet daarvoor echter onvoldoende bewijs. Onder andere om die reden valt de straf lager uit dan de 1500 euro die de officier van justitie had geëist. Daarnaast heeft de rechtbank er bij het opleggen van de straf rekening mee gehouden dat de man nauwelijks een strafblad heeft en zijn leven goed op orde lijkt te hebben. Ook heeft de KNVB hem hij al een stadionverbod opgelegd .

Uitspraken

Meest gelezen berichten