Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 december 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Neus student gebroken: cel- en taakstraf

6 december - Een 24-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden en een taakstraf van 140 uur voor zware mishandeling samen met een ander en heling van een iPhone. Ook moet hij ruim 2.700 euro schadevergoeding betalen. Op 29 december vorig jaar mishandelden hij en een medeverdachte een student ernstig op straat na een avond uit in Amsterdam. Dit leverde het slachtoffer onder meer een gebroken neus en een gat in zijn hoofd op. De man verkocht ook een iPhone door terwijl hij wist dat die was meegenomen tijdens de mishandeling. In zijn voordeel weegt mee dat hij spijt heeft betuigd, zich aan zijn meldplicht bij de reclassering houdt en een hbo-opleiding volgt.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8980

Straf - 1,5 jaar celstraf voor brandstichting in Noord

7 december -  Een 45-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1,5 jaar (waarvan 15 maanden voorwaardelijk) omdat hij brandstichtte in een kinderdagverblijf en een politieagent bedreigde. Ook moet hij ruim 2.400 euro schadevergoeding betalen. Op 30 juni van dit jaar stichtte de man brand in de kelder van een kinderdagverblijf in Amsterdam-Noord. Ook gooide hij die dag een glazen fles naar een politieagent. Het kinderdagverblijf vol kleine kinderen moest worden ontruimd. De man heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis met paranoïde trekken en is drugsverslaafd. Die dag was hij psychotisch door drugsgebruik. De feiten kunnen hem daarom slechts verminderd worden toegerekend, oordeelt de rechtbank. Dat is de reden dat de rechtbank een groot deel van de straf voorwaardelijk oplegt. Als bijzondere voorwaarden moet de man zich onder meer verplicht laten behandelen voor zijn verslaving en psychische problematiek. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8992

Bestuur - Massagesalons blijven voorlopig dicht

5 december - Twee massagesalons die in november door de burgemeester zijn gesloten omdat daar erotische massages zouden zijn gegeven, mogen niet open blijven in afwachting van de uitkomst van hun bezwaarprocedures. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De burgemeester heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat in de salons daadwerkelijk seksuele handelingen zijn verricht. Dit volgt onder meer uit de resultaten van een ‘undercoverbezoek’ door een toezichthouder van de gemeente in één van de salons en het aantreffen van spermasporen in de andere salon. Hoewel niet kan worden gezegd dat de exploitanten van de salons persoonlijk zijn betrokken bij seksuele handelingen voor geld, hebben zij in ieder geval onvoldoende gezorgd voor passende maatregelen om ze te voorkomen. Daarbij hoort volgens de voorzieningenrechter ook het verzorgen van professionele kleding voor de masseuses en het weghalen van schuifslotjes op de deuren van de massagekamers. ECLI:NL:RBAMS:2017:8965 en

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8967

Bestuur - Bezwaarmaker tegen laadpalen langs de A! krijgt geen gelijk

8 december - Fastned, exploitant van laadpalen voor elektrische auto’s, heeft geen gelijk gekregen van de rechter in zijn strijd tegen de vergunning van een concurrent voor 4 laadpalen op verzorgingsplaats De Hackelaar, langs de A1. Het bedrijf De Wegman, dat op De Hackelaar ook een benzinestation en wegrestaurant exploiteert, had van de minister van Infrastructuur en Waterstaat toestemming gekregen voor het plaatsen van de palen. Volgens Fastned had dit niet gemogen omdat Fastned zelf ook nog een aanvraag voor die locatie had lopen en omdat de wet maar één aanbieder per locatie toestaat. De rechter gaat hier niet in mee. Uit het beleid volgt namelijk dat er wel meerdere aanbieders op één locatie actief mogen zijn. Niet blijkt dat er geen ruimte bestaat op De Hackelaar voor een tweede aanbieder. Dat De Wegman een vergunning heeft gekregen betekent dan ook niet dat Fastned er geen meer zal krijgen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9034

Kanton - Fatale hondenbeet in Haïti

4 december - Een werknemer die voor zijn werk een aantal dagen verbleef op een compound in Haïti, is twee maanden later overleden als gevolg van een beet van een met rabiës geïnfecteerde jonge hond. De kantonrechter oordeelt dat de werkgever aansprakelijk is voor de schade die zijn echtgenote en kinderen daardoor hebben geleden en lijden. Als goed werkgever had de werkgever ervoor zorg dienen te dragen dat de compound veilig was. Het is thans nog de vraag of de werknemer ook zou zijn overleden als hij binnen 48 uur na de beet of in ieder geval eerder dan nadat het virus klinisch was geworden, naar een arts was gegaan. In dat kader spreekt de kantonrechter van eigen schuld. Partijen mogen zich hierover nog uitlaten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9024

Kanton - Huur terug na niet melden schietpartij

4 december - De beheerder van een woning in de Amsterdamse Rivierenbuurt moet twee huurders ruim 1.900 euro huur terugbetalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De beheerder informeerde hen niet over een schietpartij op de vorige huurder in het portiek van het pand en over de overlast die een op de eerste verdieping wonende familie (ook betrokken bij de schietpartij) veroorzaakte. Volgens hem waren die gebeurtenissen zo bekend dat hij die niet hoefde te melden. Er waren immers krantenartikelen over verschenen. Daar ging de kantonrechter niet in mee. De beheerder had die zaken moeten melden, zeker omdat een deel van de familie nog in het pand woonde. De beheerder stelde dat de gebeurtenissen tijdens een bezichtiging met meerdere potentiële huurders is besproken maar kon niet onderbouwen dat deze huurders daarbij waren. Daarom mochten de huurders onder de huurovereenkomst uit en krijgen zij de vooruitbetaalde huur terug.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9028

Civiel - Relatie tussen ING en Yin Yang is over

6 december - ING mocht haar bankrelatie met ontmoetingscentrum/saunaclub Yin Yang opzeggen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Het openbaar ministerie heeft onlangs bekend gemaakt dat Yin Yang wordt vervolgd voor witwassen, het uitvoeren van wisseltransacties zonder vergunning en valsheid in geschrifte. Yin Yang heeft onvoldoende maatregelen getroffen om het dreigend reputatie- en integriteitsrisico voor ING te verminderen en het risico van betrokkenheid bij witwassen te verkleinen, aldus de voorzieningenrechter. Verder heeft Yin Yang onvoldoende openheid van zaken gegeven en zich onvoldoende ingespannen om een andere bank bereid te vinden een relatie met haar aan te gaan. ING heeft daardoor een gerechtvaardigd belang bij het beëindigen van de relatie dat zwaarder weegt dan dat van Yin Yang bij voortzetting van de relatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9076

Civiel - Boek over Verstappen hoeft niet uit de verkoop

6 december - Een biografie over autocoureur Max Verstappen hoeft niet uit de handel te worden genomen. Ook hoeft de uitgever, Karakter Uitgevers, Verstappen geen schadevergoeding te betalen. Het bedrijf Mavic, dat de zakelijke belangen van Verstappen behartigt, verzette zich tegen het boek vanwege het gebruik van 18 foto’s van de coureur, zonder dat hiervoor toestemming was verleend of een redelijke vergoeding was betaald. Daarmee zou inbreuk zijn gemaakt op zijn portretrecht. De rechter gaat hier niet in mee. Enerzijds is er het belang van de uitgever om in vrijheid te publiceren. Anderzijds is er het belang van Verstappen dat hij mee kan delen in commerciële exploitatie van zijn portret. Daarvoor heeft de uitgever Verstappen een vergoeding aangeboden. Die geboden vergoeding van 10% van de verkoopopbrengst is in dit geval redelijk. Daarbij speelt onder meer mee dat het boek algemene nieuwswaarde heeft en niet puur commercieel is. Daarnaast gaat het om een beperkt aantal, al eerder gepubliceerde foto’s, die zijn gemaakt in de openbare ruimte.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8990

Uitspraken