Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 18 december 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Taakstraf na ongeluk in Amstelveen

11 december - Een 46-jarig automobilist krijgt een taakstraf van 60 uur omdat hij door rood reed en op een andere automobilist botste die daar een dwarslaesie aan overhield. Ook diens bijrijdster raakte bij het ongeluk op 23 juli 2016 in Amstelveen gewond. De 46-jarige man is bovendien 6 maanden voorwaardelijk zijn rijbewijs kwijt. Hierbij weegt mee dat hij zonder rijbewijs niet zou kunnen werken omdat hij dagelijks klanten bezoekt. De rechtbank oordeelt – anders dan de officier van justitie – dat hij wel een verkeersovertreding heeft begaan met zeer ernstige gevolgen, maar dat hem geen schuld kan worden verweten en spreekt hem daarvan vrij. Het is aannemelijk dat de automobilist, nadat hij een tijd voor het rode licht had gewacht, optrok omdat hij (ten onrechte) dacht dat het groen was. In de straf weegt mee dat de man zich om het slachtoffer bekommerde en contact met hem heeft gehad. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9152

Straf - Celstraffen voor geweld en beroving toeristen

14 december - Drie Roemenen (18, 38 en 41 jaar) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7 en 8 maanden gevangenisstraf. Het drietal heeft op 27 augustus 2017 in Amsterdam-Centrum twee Engelse toeristen geslagen en geschopt en een van hen beroofd van zijn iPhone en portemonnee. De 18-jarige Roemeen krijgt, vanwege zijn jongere leeftijd, een maand minder celstraf. Daarbij overweegt de rechtbank dat hij waarschijnlijk werd beïnvloed door de veel oudere medeverdachten, onder wie zijn vader.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9293
ECLI:NL:RBAMS:2017:9296
ECLI:NL:RBAMS:2017:9298

Bestuur - Toch parkeervergunning voor appartement in Oost

11 december - De gemeente moet de eigenaresse van een appartement in Oost een parkeervergunning verlenen, ook al wordt die woning beheerd door een coöperatieve woonvereniging (de Zwerfkei). Dat heeft de rechtbank bepaald. Het pand waar de vrouw woont bestaat uit 16 appartementen. Volgens de gemeente voldoet het appartement niet aan de definitie van een zelfstandige woonruimte, zoals bedoeld in artikel 1 van de Parkeerverordening. Voor de uitleg van dit artikel wijst verweerder vooral op de toelichting ervan. De rechtbank is echter van oordeel dat in het artikel zelf al duidelijke criteria staan waaruit blijkt dat het appartement van eiseres een zelfstandige woonruimte is. In de toelichting staat een andere definitie van het begrip zelfstandige woonruimte, maar het artikel, en niet de toelichting, is doorslaggevend.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9108

Bestuur - Proces niet complex: advocaatkosten niet vergoed

12 december - Bij een procedure om gefinancierde rechtsbijstand bestond geen recht op gefinancierde rechtsbijstand omdat de procedure niet zo complex was. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Een van de personen die zich als benadeelde heeft gesteld in het ‘Wilders II proces’ had financiering aangevraagd bij de Raad voor Rechtsbijstand om een advocaat in dat proces te betalen. In het proces tegen de afwijzing daarvan gaf de rechtbank de man eerder dit jaar gelijk. Voor dit laatste proces wilde de benadeelde ook weer financiering. Daar gaat de rechtbank niet in mee omdat dit proces niet zo complex was dat er een advocaat voor nodig was. Als complexiteit steeds weer kan worden teruggevoerd op de complexiteit van het 'Wilders II proces' zou dat leiden tot een ongewenst Droste-effect, waarbij bij wijze van spreken tot in het oneindige financiering zou moeten worden verleend.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9328

Kanton - T-Mobileklant krijgt geld voor toestel terug

8 december - Een klant van T-Mobile krijgt het geld (ruim 300 euro) terug dat de telefoonprovider hem tijdens de looptijd van zijn abonnement maandelijks in rekening heeft gebracht voor zijn mobiele telefoon. Dat heeft de kantonrechter bepaald, op basis van een arrest van de Hoge Raad uit 2014. De man sloot in 2012 een 2-jarig abonnement af. In het contract werd een all-in prijs berekend van 39,50 euro per maand voor abonnement, mobiele telefoon en kredietkosten. Voor de telefoon stond een prijs van 0 euro vermeld. De Hoge Raad heeft bepaald dat dit soort contracten met ‘gratis’ toestellen ongeldig zijn, omdat het voor de consument niet duidelijk is wat hij kwijt is aan afbetaling het toestel. Vanwege deze ongeldigheid heeft de klant iedere maand ten onrechte voor het toestel betaald. Hij hoefde in feite alleen voor een sim-only abonnement te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9156

Kanton - Geld terug na te hoge berekening autobelasting

11 december - Een man die via de site bpmtelex.nl door Import Expertise liet berekenen hoeveel belasting (BPM) hij moest betalen voor het importeren van zijn Duitse auto, krijgt ruim 650 euro terug. Volgens de gegevens op de site van Import Expertise zou zijn BPM-aangifte voor 24,99 euro worden verzorgd. Import Expertise meldde hem dat het te betalen bedrag 2.492 euro was. Dat betaalde hij Import Expertise, die dit zou doorsturen naar de Belastingdienst. Nadien vernam hij van de Belastingdienst dat hij maar 1.863 euro aan BPM moest betalen en dat dat bedrag was betaald. Het verschil vorderde hij terug van Import Expertise, die zich beriep op een variabele beloning in de algemene voorwaarden. Dat gaat volgens de kantonrechter niet op. Dus moet Import Expertise hem het verschil tussen die bedragen terugbetalen. Ook krijgt de man de vergoeding voor het werk van Import Expertise van 24,99 euro terug.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9155

Civiel - Kunstveiling mocht doorgaan

9 december - Op een veiling van maandag 11 december mocht een aantal werken uit de nalatenschap van Henk Peeters, een in 2013 overleden kunstenaar die deel heeft uitgemaakt van de Nul-beweging, toch worden verkocht. Eén van de zonen en erfgenamen van de kunstenaar wilde de veiling van die werken voorkomen en had daar conservatoir beslag tot afgifte op laten leggen. Hij vindt dat hij eigenaar van de werken is geworden doordat de andere erfgenamen die werken willens en wetens hebben verzwegen of verborgen gehouden bij het opmaken van de notariële boedelbeschrijving. De voorzieningenrechter was van oordeel dat niet is gebleken dat de andere erfgenamen dit willens en wetens hebben gedaan en heeft het beslag opgeheven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9120

Civiel - Wel arbeidsongeschiktheidsuitkering bij bipolaire stoornis

13 december - Een grafisch technicus die na ziekmelding en een diagnose bipolaire stoornis volledig is afgekeurd, heeft recht op zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat heeft de rechtbank bepaald. De man werkte al meer dan 25 jaar en had ruim twee jaar voor hij ziek werd een verzekering afgesloten om – in geval van arbeidsongeschiktheid – zijn woonlasten te dekken. De verzekeraar heeft zijn aanspraak op uitkering echter afgewezen, omdat de arbeidsongeschiktheid werd veroorzaak door een aandoening die hij ten tijde van de verzekeringsaanvraag al had, maar toen niet heeft gemeld. De rechtbank oordeelt dat deze afwijzing geen stand houdt: het is goed mogelijk dat de bipolaire stoornis al eerder aanwezig was, maar uit niets blijkt dat de technicus ook eerder al medische behandeling heeft gekregen of nodig had. Integendeel, hij heeft altijd kunnen werken zonder uit te vallen. Wel is zijn vordering voor een deel verjaard, daarom wijst de rechtbank 16 maandtermijnen af. De hoofdsom van totaal 43.550,- euro (67 maandtermijnen van 650,- euro), wordt toegewezen en daarnaast toekomstige maandtermijnen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:9300

Uitspraken