Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 30 oktober 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 7 uitspraken

Straf - 21 maanden cel voor poging doodslag op ex-stiefvader

24 oktober - Een 31-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden omdat hij zijn ex-stiefvader bedreigde en probeerde te doden. Er waren aanwijzingen voor poging moord, maar die is niet bewezen. De man sprak op 23 februari 2017 af met zijn ex-stiefvader op een parkeerplaats in Diemen. Daar haalde hij een revolver tevoorschijn en richtte die op zijn ex-stiefvader. Die duwde het wapen weg, vervolgens ging het wapen af waardoor er een kogel in de knie van de ex-stiefvader terechtkwam. De man meldde zich pas ruim een maand later bij de politie. Daardoor kon hij zich van het vuurwapen ontdoen en was kledingonderzoek naar schietsporen zinloos. De man sprak met zijn ex-stiefvader af om hem ter verantwoording te roepen over wat deze zijn moeder jaren geleden had aangedaan. In de straf weegt mee dat de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7762

Straf - Vier jaar cel voor mishandeling prostituees

27 oktober - Een 26-jarige man is veroordeeld tot 4 jaar cel (waarvan 1 jaar voorwaardelijk) voor het mishandelen van twee prostituees en het verkrachten van een van hen. De man probeerde beiden te wurgen. Naast de celstraf moet de man 4.000 euro schadevergoeding betalen. Beide vrouwen lieten hem in februari 2017 binnen, waarop hij hen aanviel. Hij dwong een van de vrouwen om – zonder betaling – seks met hem te hebben. De andere schopte en stompte hij tegen het hoofd. De rechtbank weegt mee dat prostituees een kwetsbare groep zijn, onder meer omdat ze, vaak alleen, onbekenden ontvangen. Wel weegt ook mee dat de man een verstandelijke beperking heeft en een gebrekkige gewetensfunctie. De rechtbank vreest voor recidive. Daarom geldt een proeftijd van vijf jaar en komt hij onder toezicht van reclassering te staan. Ook moet hij zich laten behandelen in een centrum voor forensisch geestelijke zorg.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7825

Bestuur - Agrariërs moeten omrijden

24 oktober - Landbouwverkeer mag niet meer door het centrum van Uithoorn rijden en het doorgaande verkeer wordt beperkt. Het landbouwverkeer, dat ook geen gebruik mag maken van de omgelegde N201, moet voortaan omrijden via de omliggende gemeentes. Het verkeersbesluit van de gemeente Uithoorn heeft de toets der kritiek doorstaan, zo heeft de rechtbank beslist. Een aantal belangenverenigingen voor agrariërs. een landbouwbedrijf en twee buurgemeentes waren het oneens met het verkeersbesluit, maar hebben van de rechtbank ongelijk gekregen. De rechtbank vindt het verkeersbesluit namelijk zorgvuldig voorbereid. Ook heeft de gemeente Uithoorn alle relevante belangen voldoende meegewogen. De rechtbank erkent dat het landbouwverkeer moet omrijden, maar vindt deze route niet zó lang dat het verkeersbesluit daarom niet deugt. Uithoorn mocht aan het belang van een leefbaarder en veiliger dorpscentrum meer gewicht toekennen, aldus de rechtbank.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7826

Bestuur - Uitzetting uit Nederland na crimineel gedrag

26 oktober - Een 21-jarige Marokkaanse man mag zijn bezwaarprocedure tegen de beslissing van de IND om zijn verblijfsvergunning in te trekken en hem voor 10 jaar een inreisverbod op te leggen, niet in Nederland afwachten. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat het bezwaar van de man waarschijnlijk niet zal slagen. De man is in Nederland geboren en opgegroeid, hij heeft hier op school gezeten en zijn moeder en overige familieleden wonen in Nederland. De IND vindt dat hij een gevaar voor de openbare orde vormt, omdat hij meermalen is veroordeeld voor het plegen van misdrijven, waaronder het medeplegen van doodslag, een inbraak en een drugsdelict. Daarnaast is er sinds de veroordelingen niet gebleken van een positieve gedragsverandering. Volgens de IND wegen de belangen van de samenleving daarom zwaarder dan de belangen van de man om in Nederland te  verblijven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7814

Kanton - Verhuurder mag zonder aanleiding woning niet in

23 oktober - Een huurder van een woning in Amsterdam-Zuid hoeft niet mee te werken aan een onaangekondigde woninginspectie door verhuurder Metterwoon. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Metterwoon was op 10 april van dit jaar onaangekondigd bij de huurder aan de deur om te controleren of daar hennepteelt was. De huurder weigerde de verhuurder binnen te laten. Metterwoon wil zonder aanleiding – steekproefsgewijs –   de woning controleren op de kweek van hennep, omdat verhuurders een bestuurlijke boete kunnen krijgen als hun panden voor hennepteelt worden gebruikt. Dat is echter niet (contractueel) afgesproken en zo’n inspectie breekt te veel in op het recht op privacy van de huurder en zijn huurgenot, aldus de kantonrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7771

Kanton - Automobiliste beboet voor ‘treintje rijden’

24 oktober - Een automobiliste moet Q-Park 390, - euro betalen omdat zij al bumperklevend –‘treintje rijden’– en zonder te betalen achter haar voorganger een parkeergarage in Utrecht is uitgereden. De automobiliste stelde dat zij niet zelf reed. Omdat zij echter niet noemde wie er dan reed, ging de rechter daar niet in mee. Ook is de boetebepaling in de algemene voorwaarden geen oneerlijk beding. Treintje rijden is gevaarlijk voor anderen en een hoge boete is nodig om dit tegen te gaan. Bovendien kan Q-Park er schade door lijden. Een boete voor treintje rijden uit een Amsterdamse parkeergarage hoeft de vrouw niet te betalen, omdat zij in dat geval wel de naam van de bestuurder noemde. Q-Park had omstandigheden moeten stellen waaruit blijkt dat de vrouw zelf reed. Op de camerabeelden was dit niet te zien.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7796

Civiel - Man moet restschuld hypotheek betalen

25 oktober - Een man moet een restschuld van 100.000 euro voor een hypothecaire lening aan de ING betalen. Dat heeft de rechtbank bepaald. De man had in 2009 360.000 euro bij ING geleend voor de hypotheek voor een huis in Assendelft. Toen de man zijn betalingsverplichtingen niet nakwam, besloot de ING  het huis in 2015 te veilen. Voorafgaand aan die veiling waren er biedingen bij de notaris gedaan. Met toestemming van de rechter heeft ING het huis toen verkocht aan de hoogste bieder. Er bleef echter een restschuld openstaan. Volgens de man was hij onder druk gezet om binnen 24 uur akkoord te gaan met het hoogste bod terwijl dat onder de marktwaarde lag. De rechter oordeelt dat ING niet kan worden verweten dat het huis is verkocht voor een lager bedrag dan het bedrag dat volgens de man de marktwaarde was. De rechter had immers toestemming gegeven voor de verkoop.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:7813

Uitspraken

Meest gelezen berichten