Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 04 december 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal belangrijke en meest opvallende zaken per rechtsgebied. Deze week 8 uitspraken.

Straf - Dealer de cel in voor mishandelen klant

28 november - Een 20-jarige man moet de cel in voor het verhandelen van harddrugs, maar vooral voor het mishandelen en bestelen van een van zijn klanten. Hij krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 40 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De dealer kwam op 12 juli 2017 bij het slachtoffer langs, in haar huis in Amsterdam-Zuid. Kort daarvoor had zij contact met hem opgenomen om drugs van hem te kopen. Eenmaal binnen trok hij een mes en bedreigde en verwondde hij de vrouw aan haar hals. Ook stal hij het geld uit haar spaarpot en portemonnee, en beroofde hij haar van haar telefoon. Volgens verdachte zelf was er bij de vrouw sprake van een persoonsverwisseling en wees zij hem ten onrechte als de dader aan. Daarvoor zag de rechter echter geen bewijs. De man moet de vrouw ook een schadevergoeding van 690 euro betalen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8703

Straf - Zes jaar cel voor gewelddadige verkrachting meisje

29 november - Een 26-jarige Amsterdammer moet 6 jaar de gevangenis in voor poging doodslag, verkrachting en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Het slachtoffer betreft een destijds minderjarig meisje. De man en het slachtoffer ontmoetten elkaar in december 2016 in de Melkweg. Zij besloten die nacht samen naar een hotel te gaan. Daar ging het vreselijk mis nadat het meisje had aangegeven geen onbeschermde seks te willen hebben. De man wilde dat koste wat kost wel en dwong dit urenlang af door haar te mishandelen, te wurgen en haar met de dood te bedreigen. De verkrachting was zo gewelddadig en angstaanjagend dat het meisje zelfs toen ze fysiek de mogelijkheid had om de hotelkamer te verlaten, dit niet durfde. De rechtbank rekent de man zijn misdaden zwaar aan. Naast de onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet hij zijn slachtoffer een schadevergoeding betalen van 27.500 euro.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8799

Bestuur - Sluiting Club The Sense was voorbarig

28 november - Club The Sense in de Kwakel mag voorlopig open blijven. De burgemeester van Uithoorn moet zijn besluit om de exploitatievergunning permanent in te trekken, opnieuw bekijken. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Hoewel in de club een aantal (gewelds)incidenten heeft plaatsgevonden waardoor de openbare orde is verstoord, had de burgemeester beter moeten motiveren waarom hij vindt dat daarop de zwaarste sanctie (sluiting) moet volgen. De rechter vindt dat de burgemeester hierin is tekortgeschoten, door bijvoorbeeld niet mee te wegen dat de club inmiddels maatregelen heeft getroffen, zoals het vervangen van de beveiliging. Ook zijn toelichting op de zitting (“Je kunt erop wachten dat er geschoten gaat worden”) is onvoldoende om het besluit te dragen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8683

Bestuur - Oude dieselbestelauto’s mogen worden geweerd

29 november - Het besluit van de gemeente Amsterdam om binnen de ring A10 een milieuzone in te stellen waarin bestelauto’s met een dieselmotor van 1999 en ouder worden geweerd, is rechtmatig. Dat heeft de rechtbank geoordeeld.
De milieuzone maakt deel uit van een groter pakket aan maatregelen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Dat er alternatieve oplossingen mogelijk zijn, zoals het gebruik van biodiesel of een roetfilter, maakt niet dat de gemeente geen milieuzone mocht instellen. Het is aan de gemeente om een belangenafweging te maken en volgens de rechtbank heeft de gemeente dat op een juiste manier gedaan. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om ontheffing te krijgen voor oudere bestelauto’s, als die door het gebruik van schone brandstof net zo weinig uitstoten als nieuwere auto’s.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8753

Kanton - Verhuurder moet huurder betalen voor parketvloer

27 november - Een voormalig huurder krijgt een derde terug van de aanschafprijs van de parketvloer (van 17.000 euro) die hij had laten leggen. Dat heeft de kantonrechter beslist. De voormalig huurder van een bedrijfspand aan de Herengracht kon niet bewijzen dat de vloer in zo’n goede staat was dat hij recht had op een hogere vergoeding (twee derde van de aanschafprijs). Net zo min als dat de verhuurder kon bewijzen dat de vloer zo beschadigd was dat hij daar niets meer voor hoeft te betalen. Bij het sluiten van de huurovereenkomst sprak de huurder af dat in plaats van een waarborgsom er een houten visgraatvloer werd gelegd. Volgens de afspraak zou de verhuurder na afloop van de overeenkomst twee derde of een derde van de aanschafwaarde van de vloer – afhankelijk van de staat – vergoeden.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8798

Kanton - 150 euro compensatie voor mishandelde buurman

28 november - Een huurder moet een man met wie hij in hetzelfde pand woonde 150 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. De man wilde dat de huurder hem ruim 900 euro betaalde voor de schade die de huurder veroorzaakte door spullen – onder andere een laptop en bril – te vernielen nadat hij de kamerdeur van de man had ingetrapt. Ook wilde hij 500 euro aan immateriële schade, omdat de huurder hem had mishandeld en hij daardoor last had van angsten. Het is echter onvoldoende onderbouwd dat de huurder de spullen beschadigde. De eis voor immateriële schade wordt slechts deels toegekend omdat de man zelf bijdroeg aan de escalatie van het conflict. De man veroorzaakte die bewuste avond zelf geluidsoverlast waarna de ruzie ontstond. Ook waren er al langer klachten over zijn extreme drankgebruik.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8697

Civiel - Ontwikkelaar hoeft waterafvoer niet te verwijderen

28 november - De afwateringsleiding die projectontwikkelaar Valeriusplein B.V., ontwikkelaar van een appartementencomplex aan het Valeriusplein, zonder toestemming van de erfpachter had aangelegd onder de tuin van het gebouw Westhove, mag blijven liggen. De leiding dient om grondwater uit de bouwput af te voeren. De erfpachter, een stichting die zich inzet voor behoud van monumenten, wilde geen toestemming verlenen voor het aanleggen van de afvoer. Desondanks had de projectontwikkelaar de leiding laten aanbrengen. De rechter oordeelt dat de stichting geen belang heeft om zich tegen de leiding te verzetten omdat deze slechts een diameter van 160 mm. heeft en op een diepte ligt van ongeveer 18 meter. Daarbij komt nog dat er voor de afvoer van circa 5 miljoen liter water geen alternatief voorhanden was. Hoewel de projectontwikkelaar gelijk kreeg, werd hij toch in de kosten veroordeeld omdat hij niet helemaal netjes had gehandeld.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8865

Civiel - Vergoeding na slecht advies rechtsbijstandsverlener

29 november - Rechtsbijstandsverzekeraar DAS moet een cliënt het netto-equivalent van circa 115.000 euro betalen, omdat de man niet adequaat is bijgestaan. Zijn werkgever, een hogeschool, wilde hem ontslaan omdat hij tentameninformatie aan leerlingen zou hebben gegeven. De man ontkende en stelde onder meer dat bij de totstandkoming van het tentamen juist collega’s fouten hadden gemaakt. De man schakelde DAS in. Na afronding van de procedure spande hij een zaak aan tegen DAS omdat hij niet goed zou zijn bijgestaan. Op advies van DAS had hij ingestemd met het voorstel van zijn werkgever geen ontslagvergoeding toe te kennen, terwijl de kantonrechter die waarschijnlijk wel zou hebben toegekend, of misschien zelfs het hele ontslag wel had geweigerd. De rechter stelt de man grotendeels in het gelijk. DAS had zich onder meer beter in het dossier moeten verdiepen en zich kritischer moeten opstellen ten aanzien van de beschuldiging van de hogeschool.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:8842

Uitspraken

Meest gelezen berichten