Laden...

Inspectierapporten over restaurants mogen openbaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Inspectierapporten over restaurants mogen openbaar
Amsterdam, 08 september 2016

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) mag de inspectierapporten over de situatie in veertien horecagelegenheden openbaar maken. Dat heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter vandaag bepaald.

RTL Nieuws had op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) aan de NVWA de inspectierapporten opgevraagd van horecaondernemingen die structureel regels van voedselveiligheid en voedselhygiëne overtreden. RTL wil deze informatie op haar website plaatsen, zodat consumenten dat kunnen bekijken voordat ze een tafeltje boeken. De NVWA besloot daarop die rapporten gedeeltelijk te openbaren, inclusief de namen en adresgegevens van de desbetreffende horecagelegenheden.

Van de 230 horecaondernemingen die dit betrof wilden veertien de openbaarmaking door de NWA tegenhouden: zij gingen in beroep tegen de beslissing van de NVWA. Om voortijdige openbaarmaking te voorkomen, verzochten zij de voorzieningenrechter om een voorlopig verbod: totdat de rechtbank op de beroepen zou hebben beslist. De restauranthouders vinden dat zij onevenredig worden benadeeld: de rapporten lopen tot eind oktober 2015 en zijn dus gedateerd. Daarnaast stellen zij hun zaak nu op orde te hebben, of te zijn overgenomen door een nieuwe eigenaar. De horecaondernemers vrezen voor reputatieschade, verlies van klanten en omzetderving.

Hoewel de voorzieningenrechter die belangen van de horecaondernemers erkent, oordeelt hij dat het belang van openbaarheid moet prevaleren. Bovendien krijgt het grotere publiek voldoende informatie om zelf conclusies te trekken.

Uitspraken