Laden...

Levenslang voor dubbele medicijnmoord

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Levenslang voor dubbele medicijnmoord
Amsterdam, 14 januari 2016

De rechtbank Amsterdam veroordeelt een 25-jarige man uit de Dominicaanse Republiek voor twee moorden tot een levenslange gevangenisstraf. De man heeft zijn slachtoffers (van 22 en 24 jaar) om het leven gebracht door hen succinylcholine toe te dienen, een middel dat wordt gebruikt als spierverslapper bij operaties. In beide gevallen was de man begunstigde van de overlijdensrisicoverzekeringen.

Gewetenloos en weldoordacht

Bruin medicijn flesje met witte dop

De man heeft gewetenloos gehandeld en is berekenend te werk gegaan. Hij vervulde voor de slachtoffers – die uit de Dominicaanse Republiek kwamen en geen Nederlands spraken – de rol van vertrouwenspersoon.

Eén van de slachtoffers, dat hij sinds zijn jeugd kende, was op initiatief van de man naar Nederland gekomen. De man heeft het slachtoffer na zijn aankomst in Nederland onder zijn hoede genomen en heeft voor hem vrijwel direct een overlijdensrisicoverzekering en drie uitvaartverzekeringen afgesloten. Kort daarop is het slachtoffer, nog geen maand in Nederland, in de woning van de man gestorven.

Het andere slachtoffer betrof een jongeman die de man ook vanaf jongs af aan kende. Gedurende de laatste maanden van het leven van het slachtoffer beheerde de man zijn financiën en hielp hij hem bij zaken rondom zijn werk. Er is een overlijdensrisicoverzekering afgesloten ter waarde van driehonderdduizend euro. De man heeft zichzelf als begunstigde opgegeven, waarna het slachtoffer binnen enkele weken is komen te overlijden.

De man heeft ook de familie van een van de slachtoffers opgelicht, door twee maal zoveel geld te vragen voor de repatriëring dan de daadwerkelijk kosten. De man heeft daarmee op meedogenloze en kille wijze het vertrouwen van de familie nog verder beschaamd. De man heeft daarnaast getracht verschillende verzekeringsmaatschappijen op te lichten door zijn eigen dood, en die van twee anderen te fingeren.

Levenslange gevangenisstraf

Een levenslange gevangenisstraf is passend, ondanks het ontbreken van een systeem van toetsing in het Nederlandse strafrecht. De rechtbank moet de rechten van verdachte afwegen tegen de belangen van de maatschappij. Zij ziet zich in deze zaak geconfronteerd met gruwelijke feiten en een verdachte die geen blijk heeft gegeven van enig inzicht in zijn daden. De over hem opgemaakte rapportage doet vrezen voor de toekomst. De rechtbank acht het, kortom, onverantwoord dat de man ooit nog op vrije voeten komt. Het risico dat hij na het uitzitten van een tijdelijke gevangenisstraf nog steeds een gevaar voor de maatschappij vormt, is daarvoor simpelweg te groot.

Uitspraken