Laden...

Nieuw functiegebouw politie doorstaat rechterlijke toets

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Nieuw functiegebouw politie doorstaat rechterlijke toets
Amsterdam, 06 februari 2015

De korpschef van de politie mocht politieambtenaren benoemen in nieuwe - op het Landelijke Functiegebouw Nederlandse Politie (LNFP) gebaseerde - functies. Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdamse bestuursrechter.

Op 10 november 2011 is het LFNP vastgesteld. De politie werkt sindsdien met één functiegebouw met daarin 92 zogenoemde ‘organieke functies’. Dit zijn abstract omschreven functies, waarbij niet elke taak wordt benoemd. Elke medewerker van de Nederlandse Politie heeft een LFNP-functie toebedeeld gekregen die is bepaald aan de hand van een lijst bestaande functiebeschrijvingen met daarachter de nieuwe LFNP-functies (een transponeringstabel). Verschillende  politiemedewerkers hebben beroep bij de rechter ingesteld tegen de hen toebedeelde functies. Die doen in hun ogen onvoldoende recht aan hun oude functie en het werk dat zij feitelijk doen. De rechtbank heeft vandaag uitspraak gedaan op het beroep van acht van die medewerkers.

Terughoudend

De rechtbank stelt voorop dat het LFNP een systeem is met ‘organieke functies’. Omdat dergelijke functies abstract zijn beschreven, mag de rechtbank de gemaakte concrete functiekeuzes slechts terughoudend toetsen. De rechtbank moet zich beperken tot de vraag of de betreffende keuzes ‘op onvoldoende gronden berusten’. Daar is volgens de rechtbank in dit geval geen sprake van. Het LFNP-systeem en de toepassing daarvan bij de acht medewerkers kan de -terughoudende- rechterlijke toetsing dan ook doorstaan. Dit betekent dat de korpschef de toebedeling van de functies op het LFNP en zijn daarbij gebruikte transponeringstabel heeft mogen baseren. De beroepen van alle acht politiemensen worden ongegrond verklaard.

Uitspraken