Laden...

Opnieuw geen parkeerboete bij foute invoer kenteken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Opnieuw geen parkeerboete bij foute invoer kenteken
Amsterdam, 30 januari 2015

De gemeente Amsterdam mag parkeerders die hun kenteken verkeerd hebben ingevoerd in de parkeerautomaat, maar wel kunnen bewijzen dat zij betaald hebben, niet ‘beboeten’. Dat heeft de rechtbank Amsterdam (opnieuw) bepaald.

De autobezitter was in beroep gegaan tegen de opgelegde boete omdat hij wel parkeergeld had betaald maar bewust had geweigerd zijn kentekengegevens in te voeren. Hij beschouwt de registratie en opslag van deze gegevens als ongerechtvaardigde inbreuk op zijn privacy.

Het standpunt van de gemeente dat parkeren zonder juiste invoering van het kenteken maakt dat er sprake is van onbetaald parkeren, is naar het oordeel van de rechtbank in strijd met de wet. Dat een controleur geen betaling heeft waargenomen, is weliswaar op zichzelf een toereikend bewijs dat niet is betaald, maar de parkeerder kan vervolgens op verschillende manieren tegenbewijs leveren van de betaling. Lukt dat, dan kan er geen boete (naheffingsaanslag parkeerbelasting) worden opgelegd.

In deze zaak had de parkeerder met een betaalbewijs en een ‘pashouderbon’ het tegenbewijs geleverd. Omdat de boete om die reden al wordt vernietigd, wordt niet toegekomen aan beoordeling van de vraag of het moeten invoeren van het kentekenen een inbreuk op het recht op privacy inhoudt. In een eerdere uitspraak van deze rechtbank in een soortgelijke zaak kwam de rechtbank tot eenzelfde oordeel.

Verdere informatie: Voorlichting & Communicatie rechtbank Amsterdam, tel: 020 541 28 82.

Uitspraken