Laden...

Opruiing en belediging Sylvana Simons: 4 werkstraffen, 16 geldboetes, 1 vrijspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Opruiing en belediging Sylvana Simons: 4 werkstraffen, 16 geldboetes, 1 vrijspraak
Amsterdam, 18 mei 2017

Van de 21 volwassen verdachten die terechtstonden voor opruiing, bedreiging of belediging van politica Sylvana Simons krijgen er vier een werkstraf (3 keer 60 uur en 1 keer 80 uur) en 16 een geldboete, variërend van 150 tot 450 euro. Eén verdachte is vrijgesproken omdat onduidelijk is of zijn discriminerende uitlating daadwerkelijk Simons betrof.

Gelijkheid tussen ieder mens

De man die een filmpje (waarin hij het hoofd van Simons had gefotoshopt op de hoofden van mensen die door de Ku Klux Klan werden opgehangen) online plaatste, krijgt een werkstraf van 80 uur. De rechtbank oordeelt dat de video, met weerzinwekkende inhoud, in de Nederlandse samenleving veel beroering heeft veroorzaakt. Veel mensen hebben de video gezien en zijn zo geconfronteerd met discriminerende afbeeldingen van mensen met een donkere huidskleur. Deze groep mensen is door de video beledigd en daarnaast wordt hiermee discriminatie in de hand gewerkt. De gelijkheid tussen ieder mens, ongeacht ras of huidskleur, is een van de kernwaarden van onze samenleving. Ook heeft de video veel impact gehad op aangeefster Simons. Zij is hierdoor beledigd en bedreigd.

Zeer beangstigend

De man die op Facebook de tekst “Afschieten dat wijf” plaatste, krijgt de door de officier van justitie geëiste zestig uur werkstraf opgelegd. De rechtbank vindt dat de man met zijn uitlating heeft aangezet tot het plegen van een moord of doodslag. Gelukkig is dit niet daadwerkelijk gebeurd, maar hij had iemand op het idee kunnen brengen. Voor Simons is het bovendien zeer beangstigend geweest dat een tekst als deze over haar geschreven wordt.

Afzonderlijke zaken

Het openbaar ministerie had de 21 zaken gelijktijdig aangebracht, maar de verdachten zijn geen medeverdachten van elkaar. Elke zaak is door de rechtbank op zichzelf beoordeeld en in elke zaak is afzonderlijk uitspraak gedaan. Omdat veel anderen dan de 21 verdachten mogelijk strafbare uitlatingen hebben gedaan op social media die niet bij de rechter ter verantwoording worden geroepen, hecht de rechtbank eraan op te merken dat iedere verdachte alleen terecht staat voor de uitlating die hij of zij zelf heeft gedaan.

Grenzen aan vrije meningsuiting

Tegelijkertijd hoopt de rechtbank dat de oplegging van straffen aan deze verdachten duidelijk maakt aan de maatschappij dat de vrijheid van meningsuiting grenzen kent en dat het overschrijden van die grenzen consequenties heeft. Een mening geven mag, die vrijheid is groot, zeker als die past in een maatschappelijk debat. Maar wanneer deze mening een belediging, bedreiging, opruiing of discriminatie betreft, is sprake van strafbaar gedrag.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail

Uitspraken