Laden...

Overlevering aan België weer toegestaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Overlevering aan België weer toegestaan
Amsterdam, 29 juni 2016

De Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam heeft op 23 juni 2016 twee overleveringsverzoeken uit België toelaatbaar verklaard.

Zoals vermeld in een eerder Persbericht van 31 mei 2016 werden dergelijke verzoeken aangehouden in afwachting van informatie van de Belgische autoriteiten over de omstandigheden in de gevangenissen aldaar die het gevolg waren van de cipiersstakingen.


Inmiddels is de rechtbank geïnformeerd door de Federale Overheidsdienst Justitie en heeft zij inzage gekregen in de uitspraken van een Belgische voorzieningenrechter die betrekking hebben op de gevolgen van die stakingen voor de detentieomstandigheden. Ook heeft de rechtbank kennisgenomen van de Newsflash van de CPT (‘anti folteringscomité’) van 9 mei 2016 naar aanleiding van een onderzoek door een delegatie van het CPT.


Op grond van deze stukken concludeert de rechtbank dat er op dit moment geen cipiersstakingen zijn in het Vlaamse deel van België. De Belgische autoriteiten geven de waarborg dat de overgeleverde personen niet in een gevangenis zullen worden geplaatst waar gevangenispersoneel staakt en opgemerkt is dat de rechterlijke orde in België  toezicht houdt op de naleving van de fundamentele rechten van gedetineerden.

Uitspraken