Overlevering voor 'bagateldelict' toegestaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Overlevering voor 'bagateldelict' toegestaan
Amsterdam , 30 oktober 2015

De Nederlandse autoriteiten mogen een man overleveren aan België die daar tot vijf jaar gevangenisstraf is veroordeeld onder meer voor een gering strafbaar feit. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam bepaald na raadpleging van het Europese Hof.

Europese wetgeving

Volgens de wet mag Nederland een persoon pas overleveren aan een ander EU-lidstaat als op het strafbare feit volgens de Nederlandse wet twaalf maanden gevangenisstraf of meer staat. Overlevering voor ‘bagateldelicten’ is volgens de Nederlandse wet dus niet mogelijk, maar volgens de Europese wetgeving moet de overlevering voor dit soort zaken juist wel.  
Naar aanleiding van deze zaak heeft de IRK de kwestie voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie. Op basis van het antwoord van het Hof heeft de IRK de Nederlandse Overleveringswet zo uitgelegd, dat de overlevering voor ‘bagatel’-delicten toch moet worden toegestaan. Zie uitspraak ECLI:NL:RBAMS:2015:7460 

Internationale Rechtshulpkamer

Op basis van het Europees aanhoudingsbevel (EAB) kunnen Europese lidstaten een verzoek doen tot overlevering van verdachten en veroordeelden. Die verzoeken worden in Nederland beoordeeld door de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam.  Die toetst of een EAB voldoet aan de eisen en of er gronden zijn om de overlevering te weigeren.

Meer informatie
De uitspraken van de rechtbank zijn integraal te lezen op www.rechtspraak.nl. Voor vragen kunt u bellen met de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 020 - 5412882.

Uitspraken

Meest gelezen berichten