Laden...

Overleveringsprocedure beëindigd om detentieomstandigheden in Roemenië

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Overleveringsprocedure beëindigd om detentieomstandigheden in Roemenië
Amsterdam, 27 januari 2017

Op 26 januari heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam voor de eerste keer een overleveringsprocedure beëindigd, omdat de Roemeense autoriteiten tot nu toe niet de benodigde aanvullende informatie hebben verstrekt. De IRK vindt dat de autoriteiten voldoende tijd (negen maanden) hebben gehad om dit te doen.

Onmenselijke behandeling

De IRK heeft eerder geoordeeld dat er in zijn algemeenheid een gevaar is dat personen in Roemeense gevangenissen onmenselijk worden behandeld. Om die reden had de IRK in een aantal zaken aan de Roemeense autoriteiten aanvullende informatie gevraagd om te kunnen beoordelen of in individuele gevallen ook een risico bestaat op zo’n onmenselijke behandeling.

Individuele Risico

Die aanvullende informatie heeft in een aantal gevallen geleid tot het oordeel dat dat risico bestaat. In die zaken heeft de IRK de beslissing over de overlevering uitgesteld in afwachting van informatie op grond waarvan dat individuele risico alsnog kan worden uitgesloten.

Voldoende tijd

In deze zaak hebben de Roemeense autoriteiten voldoende tijd (negen maanden) hebben gehad om deze informatie te verstrekken, aldus de IRK. Nu ze dat nog niet hebben gedaan, is de overleveringsprocedure beëindigd. Het bevel gevangenhouding, dat al eerder was geschorst, is opgeheven.

Uitspraken