Peter Klashorst verliest kort geding tegen ontruiming Tabakspand

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Peter Klashorst verliest kort geding tegen ontruiming Tabakspand
Amsterdam, 17 maart 2015

Peter Klashorst moet zijn woonruimte en galerie die deel uitmaken van de Tabakspanden aan de Spuistraat ontruimen. Dat is de uitkomst van een executiegeschil dat de kunstenaar had aangespannen tegen De Principaal en Woningstichting De Key. Deze hebben het voornemen om de Tabakspanden te verbouwen tot onder meer koopappartementen en hebben hem de huur opgezegd.  Klashorst heeft diverse gerechtelijke procedures aangespannen om dit te voorkomen, maar uiteindelijk heeft ook de Hoge Raad bepaald dat Klashorst de ruimte aan de Spuistraat leeg moet opleveren.

Klashorst wil de ontruiming nu alsnog voorkomen en spande een kort geding aan om de tenuitvoerlegging van de uitspraak  te schorsen.  De rechter wijst die vordering af. De rechter kan alleen in zeer uitzonderlijke gevallen de executie van een onherroepelijke uitspraak schorsen of staken. Dat kan alleen als er sprake is van misbruik van recht, bijvoorbeeld omdat het vonnis berust op bedrog of valse stukken, maar daarvan is naar het oordeel van de rechter in deze zaak geen sprake. Weliswaar zal de ontruiming mogelijk vervelende gevolgen hebben voor Klashorst, maar de ontruiming van zijn woonruimte en atelier was al tijdenlang voorzien. Bovendien is niet gebleken dat Klashorst niet elders terecht zou kunnen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten