Powned mocht beelden Onno Hoes niet uitzenden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Powned mocht beelden Onno Hoes niet uitzenden
Amsterdam , 12 augustus 2015

Powned heeft onrechtmatig gehandeld jegens de burgemeester van Maastricht Onno Hoes. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. De omroep had de opnamen van Hoes, die zonder zijn toestemming met een verborgen camera waren gemaakt, niet mogen uitzenden.

Hoes had de procedure aangespannen tegen de man die heimelijk een ontmoeting met Hoes had gefilmd en tegen Powned die de beelden zonder zijn toestemming heeft uitgezonden. Volgens Hoes is met het uitzenden van de heimelijk gemaakte beelden op ongeoorloofde wijze inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer en is zijn eer en goede naam aangetast.

Niet vogelvrij

Naar het voorlopige oordeel van de rechtbank is een burgemeester weliswaar een publieke figuur, maar niet zonder meer vogelvrij – zelfs niet als hij zelf aanleiding heeft gegeven voor publiek debat over zijn persoon. De rechter oordeelt dat er geen sprake was van een ernstige misstand die alleen kon worden blootgelegd met behulp van een verborgen camera. De inbreuk op het privéleven van Hoes was niet gerechtvaardigd.

Powned moet ervoor zorgen dat de onrechtmatige fragmenten niet meer via zoekmachines op internet te vinden zijn. Omdat de beelden deels gemanipuleerd zijn uitgezonden, moet Powned de originele beeld- en geluidsopnamen in kopie aan Hoes verstrekken, zodat Hoes dit verder kan onderzoeken.

Voorlopige beslissing

De beslissing van de rechter is een voorlopige beslissing, uitsluitend bedoeld om het treffen van een spoedeisende maatregel mogelijk te maken. Een definitieve beslissing volgt later, nadat de bodemprocedure is afgerond.


Informatie
Afdeling voorlichting & communicatie rechtbank Amsterdam tel: 020 541 2882.

Uitspraken

Meest gelezen berichten