Twee jaar gevangenisstraf voor poging tot aansluiten bij IS

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Twee jaar gevangenisstraf voor poging tot aansluiten bij IS
Amsterdam, 10 oktober 2017

Een 38-jarige Amsterdammer die zich wilde aansluiten bij terreurorganisatie IS in Syrië krijgt 2 jaar gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Aangehouden in vliegtuig

De man werd op 26 mei 2016 aangehouden in een vliegtuig dat op het punt stond vanaf het Belgische vliegveld Zaventem op te stijgen naar Istanbul. De politie werd getipt door een buitenlandse opsporingsinstantie.

Chatgesprekken

De verklaring van de man dat hij naar Istanbul ging om zijn tandarts te bezoeken, acht de rechter niet geloofwaardig. Vooral in de chatgesprekken van de man ziet de rechtbank overtuigend bewijs dat hij vanuit Turkije wilde doorreizen naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij IS. Zo schreef hij in een gesprek met een contactpersoon: ‘Ik kom meestrijden. Ik wil vechten voor mijn geloof.’ Ook schreef hij dat hij al een eed van trouw aan de kalief had afgelegd en ontving hij informatie over de training die hem te wachten stond na aankomst in IS-gebied.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij wilde vechten voor IS. Terreurorganisatie IS is verantwoordelijk voor vele gruweldaden en aanslagen en bedreigt daarmee fundamentele vrijheden als het recht op leven, het recht op vrijheid van gedachten en het recht op vrijheid van geloof.

Intensief toezicht reclassering

De officier van justitie had tegen de man 4 jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank komt uit op een lagere straf, onder meer op basis van vergelijkbare zaken. De rechtbank meent dat in het geval van deze verdachte een gedeeltelijk voorwaardelijke straf en intensief toezicht van de reclassering de beste bescherming bieden tegen eventuele recidive.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam op 088-3611440, of stuur een e-mail naar info.rechtbankamsterdam@rechtspraak.nl.

Uitspraken

Meest gelezen berichten