Tweeënhalf jaar cel voor ex-directeur Rochdale

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Tweeënhalf jaar cel voor ex-directeur Rochdale
Amsterdam, 10 december 2015

De voormalige directeur van woningcorporatie Rochdale krijgt tweeënhalf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald.

De voormalige directeur heeft zich schuldig gemaakt aan het zich laten omkopen, verduistering in dienstbetrekking, oplichting, witwassen, het doen van onjuiste belastingaangifte, valsheid in geschrift en meineed. Twee medeverdachten krijgen voor hun aandeel in de omkoping onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk één en twee maanden en allebei een taakstraf van 240 uur. De ex-vrouw van de voormalige directeur krijgt een taakstraf van 240 uur voor het opmaken van een valse factuur.

Vertrouwen geschaad

De rechtbank rekent het de voormalige directeur zwaar aan dat hij het vertrouwen heeft geschaad dat de maatschappij moet kunnen hebben in de integriteit van bestuurders van woningcorporaties. De voormalige directeur vervulde een maatschappelijke voorbeeldfunctie en zijn gedrag had daarom onberispelijk moeten zijn. Hij heeft bovendien geen enkel besef van schuld getoond.

Duur onderzoek

De rechtbank heeft voor alle verdachten in matigende zin rekening gehouden met de lange tijd die het strafrechtelijk onderzoek heeft geduurd. De rechtbank heeft geen rekening gehouden met de media aandacht die de voormalige directeur ten deel is gevallen: een dergelijke verantwoordelijke maatschappelijke positie trekt nu eenmaal de aandacht.

Uitspraken

Meest gelezen berichten