Tweetal schuldig aan seks met minderjarige prostituee

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Tweetal schuldig aan seks met minderjarige prostituee
Amsterdam, 14 februari 2017

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld voor seks met een prostituee van 17 jaar. Allebei kregen zij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een dag opgelegd, en een werkstraf van 120 uur. Een derde man is vrijgesproken omdat niet is bewezen dat hij daadwerkelijk seksueel contact met het slachtoffer heeft gehad.

Zelf leeftijd prostituee vaststellen

In de internetadvertenties waar de mannen op reageerden, stond dat het slachtoffer 19 jaar was. De rechter oordeelt dat de mannen hier echter niet zomaar op mochten vertrouwen. Ze hadden zich er zelf van moeten verzekeren dat het slachtoffer inderdaad meerderjarig was. Door dit niet te doen, namen zij een ongeoorloofd risico dat de prostituee minderjarig was. Daarmee hebben zij bijgedragen aan het in stand houden van jeugdprostitutie. De rechtbank vindt dit een ernstig strafbaar feit.

Strafmaat

De officier van justitie had tegen de drie mannen celstraffen geëist van zes tot acht maanden. Die straffen acht de rechtbank te zwaar. De rechtbank heeft gekeken naar het verwijt dat de mannen kan worden gemaakt, en naar de verdere omstandigheden. De rechtbank vindt dat een onvoorwaardelijke celstraf van een dag en een werkstraf van 120 uur het meest passend is. Een van de twee mannen kreeg daarnaast een voorwaardelijke celstraf van 29 dagen opgelegd omdat hij het slachtoffer had aangeboden klanten voor haar te werven.

Valkenburgse zedenzaak

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank zich gericht naar de straffen die eerder door het gerechtshof Den Bosch zijn opgelegd in de zogenaamde Valkenburgse zedenzaak. De rechtbank is het niet met de officier van justitie eens dat de gekozen combinatie van straffen in strijd zou zijn met het zogenaamde taakstrafverbod. Evenals het gerechtshof vindt de rechtbank dat de wet deze combinatie mogelijk maakt. Tegen de uitspraken van het gerechtshof loopt overigens nog een cassatieberoep bij de Hoge Raad.

Uitspraken

Meest gelezen berichten