Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 03 juli 2017

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Strafrecht - Celstraf voor uitbuiting au pairs


29 juni - Een echtpaar (beiden 43 jaar) – destijds wonend in Uithoorn – is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk voor de uitbuiting van au pairs tussen 2011 en 29 april 2014. Bovendien moeten de man en de vrouw een schadevergoeding van in totaal ruim 26.000 euro betalen aan de vijf slachtoffers. Het echtpaar liet vijf jonge vrouwen op een toeristenvisum uit Indonesië overkomen om voor hen als au pair te werken. Ook moesten zij huishoudelijk werk verrichten. De vrouwen maakten zeer lange dagen en ontvingen geen of zeer weinig salaris. Zij leefden geïsoleerd in de woning en werkten illegaal in Nederland. Ook moesten zij hun paspoorten inleveren. De rechtbank oordeelt dat het echtpaar misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie van de vrouwen.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4592
ECLI:NL:RBAMS:2017:4595

Strafrecht - Trambestuurster vrijgesproken van fataal ongeluk

30 juni - Een 51-jarige trambestuurster is vrijgesproken van schuld aan een fatale aanrijding van een voetganger op 19 september 2014 op de Tussenmeer in Osdorp. Zij heeft geen verkeersregel overtreden. De trambestuurster reed ruim onder de toegestane snelheid en heeft zelfs geremd toen ze de oversteekplaats naderde. Zij had voorrang op voetgangers. Dat zij de voetganger over het hoofd zag, betekent niet dat zij schuld had aan het ongeluk, aldus de rechtbank. Op de plek van het ongeluk bestaat de weg uit twee gescheiden rijbanen voor eenrichtingsverkeer met een zebrapad erop. Tussen deze rijbanen ligt echter een vrij gelegen trambaan, zonder gemarkeerde voetgangersoversteekplaats. De rechtbank oordeelt dat de verkeersituatie gevaarlijk was, niet het gedrag van de trambestuurster. Sinds het ongeluk is de verkeersituatie grondig veranderd. Hierdoor worden voetgangers gedwongen langzamer te lopen en op de trambaan te kijken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4599

Bestuur - Te veel subsidie voor Bijlmer at the Beach

27 juni - De organisator van het evenement Bijlmer at the Beach, M-Jo B.V, moet circa 17.500 euro terugbetalen aan stadsdeel Zuidoost. M-Jo B.V. had een voorschot aan subsidie van ruim 37.000 euro gekregen van het stadsdeel, om in 2012 in de Bijlmer een strandevenement te organiseren aan het Hoekenrodeplein. De rechtbank vindt de terugvordering van circa 17.500 euro terecht. Het evenement zou namelijk volgens de subsidieaanvraag ongeveer twee maanden lang, zeven dagen per week plaatsvinden, maar in werkelijkheid duurde het maar ruim een maand, drie tot vier dagen per week. Dat rechtvaardigt een lager subsidiebedrag. De berekening die het stadsdeel heeft gemaakt over het bedrag dat nog wel definitief is goedgekeurd klopt. Althans, M-Jo B.V. heeft niet aannemelijk gemaakt dat deze vergoeding te laag is vastgesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4496

Bestuur - Krakers moeten ADM-terrein alsnog verlaten

27 juni - De gemeente Amsterdam moet ervoor zorgen dat de ongeveer 200 krakers die nu op het ADM-terrein wonen, dit alsnog verlaten. Dat heeft de rechtbank bepaald. Het terrein wordt sinds 1997 gekraakt en bewoond. Het bestemmingsplan staat dit echter niet toe. De eigenaars van het terrein hadden daarom om handhaving van het bestemminsplan??  verzocht. De gemeente vond handhaving onevenredig en besloot daarom niet op te treden. De rechtbank vindt dit onterecht. Het uitgangspunt is immers dat de gemeente móet handhaven. Volgens de rechtbank is handhaving niet zó onevenredig dat de gemeente hiervan mocht afzien. Het ADM-terrein is namelijk bedoeld voor bedrijven en niet om te wonen. Al vanaf 1997 was bekend dat wonen daar niet was toegestaan. De bewoners wisten bovendien al geruime tijd dat zij moeten uitkijken naar een nieuwe woonlocatie.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4471

Kanton - Niets extra betalen voor parkeerplek in Centrum

23 juni - Een huurster hoeft geen (achterstallige) huur te betalen voor drie parkeerplaatsen bij het pand dat zij huurt in Amsterdam-Centrum. Dat heeft de kantonrechter bepaald.  Volgens de oorspronkelijke huurovereenkomst waren de parkeerplekken namelijk bij de huurprijs inbegrepen. De verhuurster stelde dat met de huurster was overeengekomen dat voor die parkeerplaatsen 12.500 euro per jaar zou worden bepaald, maar daar gaat de rechter niet in mee. Er is veel over de parkeerplaatsen gesproken, maar nergens staat dat de huurster akkoord ging met de huurprijs. Volgens de huurster was de 12.500 euro per jaar afgesproken voor een samenwerkingsverband met de verhuurster. Nu dit samenwerkingsverband is beëindigd hoeft de huurster dit bedrag niet te betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4525

Kanton - Werkneemster heeft recht op fikse bonus

28 juni - Een softwarebedrijf moet een werkneemster ruim 486.000 euro betalen als voorschot op verschuldigde bonussen over 2016 en het eerste kwartaal van 2017. Ook moet het bedrijf de vrouw weer haar werk laten doen. Bovendien moet het bedrijf het bericht over haar ontslag, dat binnen het bedrijf is verspreid, rectificeren. Dat heeft de kantonrechter in een voorlopig oordeel bepaald. Sinds najaar 2016 discussieert de werkneemster over de hoogte van haar bonussen. In januari 2017 stelde het softwarebedrijf dat haar werk door reorganisatie zou vervallen. Daar ging het UWV niet in mee. De rechter oordeelt dat het lijkt alsof het bedrijf vanwege de bonussen van de werkneemster af wil.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4540

Civiel - Geen vergoeding voor vermeende investeerder

28 juni - Een investeerder die een schadevergoeding wilde omdat de 10 miljoen euro die hij in een administratiekantoor zou hebben geïnvesteerd verloren is gegaan, krijgt niets. Dat heeft de rechtbank bepaald. Zijn geïnvesteerde geld zou zijn verduisterd, aldus de man. Omdat niet is bewezen dat hij aandelen had of daar recht op had, wordt zijn vordering afgewezen. Zelfs als dit wel zou zijn bewezen dan nog zou hij niets krijgen. Dit komt doordat zijn eis afgeleide schade is: de waardevermindering van een investering in aandelen. Volgens de Hoge Raad kan je voor dergelijke schade geen vergoeding krijgen. De beslagen die de investeerder op de rekeningen van het administratiekantoor en een bestuurder had laten leggen, worden opgeheven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4603

Civiel - Geen betaald voetbaal voor vroegere UPC-abonnees?

29 juni - Ziggo mag vanaf 1 augustus 2017 geen betaald voetbal, zoals aangeboden door Fox Sports, meer doorgeven aan zijn abonnees die vroeger klant waren van UPC. Het contract van het vroegere UPC met Fox Sports verloopt namelijk op 31 juli 2017. Ziggo is inmiddels gefuseerd met het vroegere UPC en meent dat haar eigen contract met Fox haar het recht geeft ook de  vroegere UPC-abonnees te bedienen.  Dat klopt niet, heeft de rechter in kort geding bepaald. Als Ziggo en Fox niet alsnog een nieuwe overeenkomst sluiten, stopt de distributie van de beelden aan vroegere UPC-abonnees dus op 31 juli 2017. Fox wil die overeenkomsten wel sluiten, maar Ziggo vond dat tot nu toe niet nodig.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2017:4634

Uitspraken

Meest gelezen berichten