Laden...

Veroordeling Maurice de Hond voor smaad

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Veroordeling Maurice de Hond voor smaad
Amsterdam, 22 november 2007

Op 22 november 2007 heeft de rechtbank Amsterdam verdachte Maurice de Hond veroordeeld wegens smaad en smaadschrift tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaren. De Hond is in het bijzonder veroordeeld voor zijn uitlatingen in onder meer diverse media, via zijn weblog en door middel van verspreiding van een pamflet met de titel “Oordeel zelf!”, waarbij hij M.C. de J. aanwijst als de moordenaar van mevrouw Wittenberg (meer bekend geworden als “weduwe Wittenberg” in de zogenaamde “Deventer moordzaak”). Daar waar de officier van justitie ook veroordeling heeft gevorderd voor dergelijke uitlatingen ten aanzien van de partner van voornoemde M.C. de J. is De Hond vrijgesproken.

De Hond heeft zich meermalen schuldig gemaakt aan smaad en smaadschrift. Hij heeft laten zien zeer vasthoudend te zijn in zijn streven het in zijn ogen onzorgvuldige justitiële onderzoek in de Deventer moordzaak aan de kaak te stellen. De rechtbank kan begrip opbrengen voor De Hond dat hij zoveel moeite doet om het optreden van opsporings- en vervolgingsinstanties kritisch te volgen, zeker waar zijn streven mede is gericht op de vrijlating van een zijns inziens onschuldig veroordeelde burger. De rechtbank neemt het De Hond echter kwalijk dat hij, om aandacht te genereren voor zijn acties, duidelijk grenzen heeft overschreden.

Mede omdat hij nooit eerder strafrechtelijk is veroordeeld en hij langs civielrechtelijke weg inmiddels is veroordeeld tot het betalen aan onder meer voornoemde M.C. de J. van aanzienlijke geldbedragen, legt de rechtbank een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf op van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaren.