Vier jaar cel voor doodsteken 88-jarige echtgenoot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Vier jaar cel voor doodsteken 88-jarige echtgenoot
Amsterdam, 24 april 2017

Een 89-jarige vrouw is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf voor het doodsteken van haar 88-jarige echtgenoot. Het fatale incident vond plaats in januari 2015 in de woning van het echtpaar in Amsterdam-Oost.

Geen andere dader mogelijk

De politie trof de man in de woning aan, nadat zijn vrouw zelf 112 had gebeld. De man was toen al aan zijn verwondingen overleden. Hij had een steekwond in zijn borstkas. In een messenblok in de keuken werd een mes aangetroffen met daarop bloed van het slachtoffer.

Hoewel de vrouw tijdens haar rechtszaak verklaarde dat zij en haar man de hele dag met z’n tweeën waren geweest en dat er verder niemand in de woning was langsgekomen, ontkende ze dat zij haar man had neergestoken. De vrouw kon echter geen verklaring geven voor de fatale verwondingen van haar man. De rechtbank oordeelt daarom dat het niet anders kan dat de vrouw wel degelijk verantwoordelijk is voor de dood van haar man, ook omdat er in de woning geen sporen van braak zijn aangetroffen. De vrouw heeft na de steekpartij het mes afgewassen en teruggezet in het messenblok.

Teruggetrokken bestaan

Uit het onderzoeksdossier bleek dat het echtpaar een teruggetrokken bestaan leidde. Door zijn slechte gezondheid was de man volledig aangewezen op zijn vrouw, die echter niet in staat was voldoende zorg te bieden. Hoewel de vrouw bij de politie en op de terechtzitting nauwelijks emoties heeft getoond, heeft de gebeurtenis haar ongetwijfeld zeer aangegrepen. Samen met hun kinderen en kleinkinderen zal zij het sterkst lijden onder het gemis van het slachtoffer, die, na 68 jaar samen, een deel van haar leven was geworden.

Dit vormt echter geen reden om haar handelen onbestraft te laten, zo oordeelt de rechtbank. Uit niets blijkt dat het slachtoffer zijn leven als voltooid beschouwde of dat derden hem niet hadden kunnen verzorgen. Daarnaast blijkt uit onderzoek door een psycholoog en een psychiater dat de vrouw geestelijk normaal functioneert en helder nadenkt. De hoge leeftijd van de vrouw en het ontbreken van een strafblad zijn voor de rechtbank wel redenen een lagere straf op te leggen dan zij in soortgelijke gevallen zou doen, ook omdat detentie haar naar verwachting bovengemiddeld zwaar zal vallen. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting & communicatie van de rechtbank Amsterdam op telefoonnummer 088 3611440.

Uitspraken

Meest gelezen berichten