Laden...

Werkstraf voor baasje bijtende pitbull

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Werkstraf voor baasje bijtende pitbull
Amsterdam, 12 juli 2017

De eigenaresse van de pitbull die vorig jaar een zesjarig meisje in haar gezicht beet, krijgt 180 uur werkstraf. Ook moet de 36-jarige vrouw bijna 9.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffertje en haar familie.

Loslopen

De eigenaresse had de pitbull Charley, die ze 17 dagen daarvoor uit het asiel had gehaald, op 31 juli vorig jaar los laten lopen in een kijktuin van het appartementencomplex waarin zij woonde. De kijktuin is een gemeenschappelijke tuin die met een hek is afgesloten. De eigenaresse had toestemming om van de tuin gebruik te maken. Het zesjarige buurmeisje werd, nadat ze tussen de spijlen door in de tuin was gekropen, meermaals in haar gezicht gebeten door de pitbull.

Bijtverwondingen

Het meisje liep daarbij ernstige en diepe bijtverwondingen op in haar gezicht.
Zij zal waarschijnlijk in de toekomst medische behandelingen moeten ondergaan en het is nog maar de vraag of zij volledig zal herstellen. Er wordt ook vermoed dat zij een posttraumatische stressstoornis heeft gekregen. Voor het gezin van het slachtoffer is het gebeuren evenzeer schokkend en traumatisch geweest – in het bijzonder voor haar ouders, die hebben gezien hoe hun dochter meermalen door de hond gebeten werd.

Schuld

Hoewel de eigenaresse nooit heeft gewild dat de hond het meisje zou bijten, oordeelt de rechtbank dat zij zodanig onvoorzichtig is geweest, dat zij daarvoor strafbaar is. Zij wist dat de hond een verleden van mishandeling had en daarom niet ongevaarlijk was. Ze wist ook dat zij niet beschikte over het volledige medische dossier over de hond en dat zij daardoor informatie miste over het gedrag van de hond bij kinderen. Tegelijkertijd had zij moeten beseffen dat op enig moment andere mensen in de tuin aanwezig konden zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken