Laden...

Zes Hongaren veroordeeld tot celstraffen voor mensenhandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Zes Hongaren veroordeeld tot celstraffen voor mensenhandel
Amsterdam, 13 maart 2015

Zes Hongaarse mannen en vrouwen zijn vandaag veroordeeld voor mensenhandel, medeplichtigheid aan uitbuiting en mishandeling en hebben straffen opgelegd gekregen variërend van twee tot vijf jaar.  De rechtbank acht bewezen dat de zes misbruik hebben gemaakt van de kwetsbare positie van vier jonge Hongaarse vrouwen door hen te dwingen tot prostitutie voor eigen gewin. Ook gebruikten zijn geweld tegen de slachtoffers. Aan twee van hen moet een bedrag van bijna 27.000 respectievelijk 30.000 euro aan materiële en immateriële schadevergoeding worden betaald.

Gedwongen prostitutie

De zes zijn een vader (4 jaar cel), een moeder (4 jaar cel) en hun zoon (2 jaar cel) , een tweede echtpaar (beide 5 jaar cel) en een handlanger (2 jaar cel). De zes legden met de vier vrouwen contact in Hongarije, brachten deze  vervolgens naar Nederland en dwongen hen hier  tot prostitutie. De opbrengsten uit de prostitutie moesten de slachtoffers afdragen. Dat de bedragen door de verdachten in Nederland werden witgewassen acht de rechtbank niet bewezen.

Vijfde slachtoffer niet meegewogen

De rechtbank stelt dat in strafzaken, en zeker in mensenhandel zaken, er zorgvuldig dient te worden omgegaan met verklaringen van slachtoffers. De verklaringen kunnen onder druk komen te staan door wraakgevoelens, maar ook door gevoelens van angst of schaamte. In een eerder stadium had een vijfde slachtoffer vals verklaard en blijkt dat zij met psychische problemen kampt. Wegens gebrek aan voldoende bewijs is haar zaak niet meegewogen in het oordeel.

Bevel tot onmiddellijke gevangenhouding

De rechtbank wijst het verzoek van de officier van justitie tot onmiddellijke gevangenhouding toe. De rechtbank oordeelt dat de verdachten nu zonder uitstel hun straf dienen te ondergaan. De procedure heeft lang geduurd en de verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten.

Uitspraken