Laden...

Coronavirus (COVID-19)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Amsterdam > Coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus, wat betekent dit voor de rechtbank?

Op deze pagina proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over wat de uitbraak van het coronavirus betekent voor rechtbank Amsterdam.

Algemene informatie over de maatregelen die vanuit de Rechtspraak worden getroffen leest u op deze informatiepagina.

 

Centrale Balie

Openingstijden Centrale Balie
Maandag-vrijdag: 9:00-17:00 uur

Openingstijden kasbalie
Maandag-vrijdag: 9:00-17:00 uur

 

Zittingen

Weer meer zittingen

De rechtbank Amsterdam behandelt sinds 11 mei weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. Het gaat daarbij om de meeste strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Deze worden behandeld op de rechtbank zelf.

Daarnaast is het WTC Amsterdam (Strawinskylaan 1) tijdelijk als zittingslocatie aangewezen voor een deel van de zaken in kanton, handel en bestuursrecht.

De zittingen worden gehouden tussen 9:00 uur en 18:00 uur. Vanaf 1 september worden er ook in de avonduren zittingen gehouden.

Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. Als uw zaak fysiek doorgaat, wordt u daarover zo spoedig mogelijk geïnformeerd.   

Toegang publiek

Om de anderhalve meter afstand voldoende te kunnen bewaren, hebben alleen partijen die zijn opgeroepen voor de zitting toegang tot de rechtbank.

De rechtbank is voor publiek beperkt toegankelijk.

Vanaf 1 december bent u verplicht in de publieke ruimten van de rechtbank een mondkapje te dragen. Tot die tijd is er een dringend advies een mondkapje te dragen. Neemt u een eigen mondkapje mee. In de zittingszalen hoeft u als u zit geen mondkapje te dragen.

  • Reserveren is verplicht en kan vanaf 7 werkdagen voorafgaand aan de zitting tot uiterlijk 2 werkdagen van tevoren.
  • Reserveren kan via dit formulier
  • U ontvangt uiterlijk de volgende werkdag per e-mail bericht van ons. Of wij u kunnen ontvangen hangt af van de ruimte die op de dag van de zitting in de rechtbank beschikbaar is.
  • Als wij u kunnen ontvangen, neem dan de bevestigingsmail mee naar de rechtbank. Het is niet nodig om de e-mail uit te printen. Denkt u ook aan het meenemen van een geldig identiteitsbewijs.
  • Houd u er rekening mee dat het bij onvoorziene drukte noodzakelijk kan zijn de toestemming om aanwezig te zijn, alsnog in te trekken. U ontvangt hiervan dan uiteraard direct bericht van ons.

Journalisten

Journalisten die een zitting willen bijwonen, dienen zich van tevoren aan te melden via info.rechtbankamsterdam@
rechtspraak.nl
.

Uitspraken

De uitspraken gaan op de gebruikelijke wijze. Dat betekent dat alleen uitspraken in strafzaken mondeling worden gedaan. Let wel: hierbij geldt de regel dat elke procespartij maximaal 2 mensen mag meenemen en dat andere bezoekers (aangemelde media uitgezonderd) niet worden toegelaten.

Voorzieningen

Zowel op de rechtbank als in het WTC kunt u gebruik maken van de toiletten.

Op de rechtbank is de coffeecorner open. U kunt daar koffie, water en koeken kopen.

In het WTC en in de directe omgeving zijn veel plekken waar u eten en drinken kunt kopen.

 

Nieuws mb.t. het coronavirus - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws mb.t. het coronavirus

 

 

Informatie voor advocatuur over werkwijze zittingen privaatrecht tijdens de coronacrisisInformatie voor advocatuur over werkwijze zittingen privaatrecht tijdens de coronacrisishttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Informatie-voor-advocatuur-over-werkwijze-zittingen-privaatrecht-tijdens-de-coronacrisis.aspxAmsterdam12-11-2020 23:00:00<p>Door de coronacrisis lopen veel zaken anders dan anders, ook bij de rechtbank Amsterdam. Onderstaand bericht bevat informatie voor advocaten over de werkwijze rond zittingen van de afdeling privaatrecht (teams familie & jeugd, handel, insolventie, kanton en kort geding). </p>
Bezwaren Smart Exit c.s. tegen COVID-19 beleid van Facebook afgewezenBezwaren Smart Exit c.s. tegen COVID-19 beleid van Facebook afgewezenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Bezwaren-Smart-Exit-cs-tegen-COVID19-beleid-van-Facebook-afgewezen.aspxAmsterdam12-10-2020 22:00:00<p>Facebook heeft het recht om pagina’s offline te halen die in strijd zijn met haar eigen COVID-19 beleid. Dat heeft de kort gedingrechter bepaald, in een zaak die de stichtingen Smart Exit en Viruswaarheid en een inwoner van Den Haag tegen Facebook hadden aangespannen. </p>
Rechtbank Amsterdam start met strafzittingen in de avondRechtbank Amsterdam start met strafzittingen in de avondhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Rechtbank-Amsterdam-start-met-strafzittingen-in-de-avond.aspxAmsterdam7-9-2020 22:00:00<p>De rechtbank Amsterdam houdt deze en volgende maand elke donderdag politierechterzittingen in de avonduren. Met de extra zittingen dringt de rechtbank de achterstanden terug die zijn ontstaan door de coronamaatregelen eerder dit jaar. </p>
Rechtbank start volgende maand met extra kantonrolzittingenRechtbank start volgende maand met extra kantonrolzittingenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/COVID-19-Rechtbank-start-volgende-maand-met-extra-kantonrolzittingen.aspxAmsterdam30-8-2020 22:00:00<p>Door de coronamaatregelen zijn sinds maart van dit jaar veel kanton-dagvaardingszaken aangehouden. Om de achterstand weg te werken, start de rechtbank op 30 september met het houden van extra kantonrolzittingen.</p>
Rechter laat mondkapjesplicht Amsterdam in standRechter laat mondkapjesplicht Amsterdam in standhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Rechter-laat-mondkapjesplicht-Amsterdam-in-stand.aspxAmsterdam18-8-2020 22:00:00<p>De plicht om een mondkapje te dragen in onder meer het Wallengebied en op de Albert Cuyp in Amsterdam blijft in stand. Dat beslist de Amsterdamse rechter in kort geding vandaag. Deze plicht is gebaseerd op een noodverordening en een aanwijzingsbesluit van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, die wordt voorgezeten door de burgemeester van Amsterdam. De eisers, de Stichting Viruswaarheid en vijf Amsterdammers die net buiten de Wallenzone wonen, vinden dat de mondkapjesplicht een onrechtmatige inbreuk maakt op hun grondrechten.  </p>