20 maanden celstraf voor oplichting met verblijfsvergunningen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 20 maanden celstraf voor oplichting met verblijfsvergunningen
Den Haag, 04 november 2015

De rechtbank Den Haag heeft een 31-jarige man veroordeeld voor oplichting van een aantal personen van Chinese afkomst. Hij krijgt hiervoor een celstraf van 24 maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Door zich voor te doen als iemand met een hoge positie bij de Nederlandse overheid, heeft hij hen in strijd met de waarheid  doen geloven dat hij buiten de reguliere procedure om een verblijfsvergunning voor hen kon regelen.

Oplichting met politie-uniform

De man heeft zijn eigen verhaal kracht bij gezet door onder meer briefpapier van de Rechtspraak en (het kabinet van de) Koning te tonen, de suggestie te wekken bij zijn slachtoffers dat hij bij de politie werkzaam was door een foto van hemzelf in een politie-uitrusting te tonen, door een keer op een afspraak met hen in politie-uniform te verschijnen en een pas te tonen waaruit door de aanwezigheid van een overheidslogo en een koord met daarop “politie” de suggestie uitging dat het een politiepas betreft. Ook heeft hij laten zien dat hij – uit openbare bronnen – bepaalde informatie over zijn slachtoffers kon opvragen.

Verder heeft de man verteld dat zij voor het verkrijgen een cursus moesten volgen en examen moesten afleggen. Door gebruik te maken van deze oplichtingsmiddelen heeft hij aangevers bewogen tot de afgifte van in totaal meer dan 50.000 euro.

Misbruik van onzekere verblijfsstatus

De 31-jarige man, die al meermalen voor oplichting is veroordeeld, heeft misbruik gemaakt van personen die door hun onzekere verblijfsstatus en gebrek aan kennis van de Nederlandse taal een zwakke positie hebben in de samenleving. Hij heeft zich voorgedaan als iemand die zijn slachtoffers kon helpen aan een verblijfsvergunning en heeft hen daarbij veel geld afhandig gemaakt. Hij heeft daarmee op brutale wijze misbruik gemaakt van het door de kwetsbare slachtoffers in hem gestelde vertrouwen. Het enige dat hij voor hen heeft gedaan, buiten medeweten van zijn slachtoffers om, is het intrekken van de lopende beroepsprocedures.

Bovendien heeft de man gedreigd zijn slachtoffers aan te geven bij de politie en hen gezegd dat ze zouden worden opgesloten in een gevangenis op een afgelegen plaats. Hij heeft hierdoor naast materiële schade ook gevoelens van angst en onveiligheid veroorzaakt bij de slachtoffers. De rechtbank rekent dit alles hem zwaar aan. Aan twee van de slachtoffers moet hij bovendien in totaal 39.000,- euro schadevergoeding betalen.

Medeplichtig

Zijn partner is voor medeplichtigheid veroordeeld tot een taakstraf  van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten