3 jaar celstraf voor schietpartij in Leiden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 3 jaar celstraf voor schietpartij in Leiden
Den Haag, 26 januari 2016

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 27-jarige man voor een schietpartij in Leiden op 8 juli 2015, waarbij een man in zijn been is beschoten. Hij krijgt 3 jaar celstraf voor zware mishandeling en voor verboden vuurwapenbezit. Een 25-jarige medeverdachte krijgt ook celstraf, namelijk 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Hij had niet alleen op 8 juli 2015 een geladen vuurwapen bij zich; ook op 16 augustus 2015 is in de woning van zijn vriendin een wapen met bijpassende munitie aangetroffen. 

Schietpartij

De 27-jarige man schoot met een vuurwapen het slachtoffer van korte afstand in zijn been. De kogel raakte het linker onderbeen van het slachtoffer, die hierdoor zwaar letsel heeft opgelopen.

Eerder die dag had de schutter met z’n medeverdachte een ontmoeting met de man die later neerschoten werd. Na deze ontmoeting heeft het uiteindelijke slachtoffer de 27-jarige man op straat van achteren beetgepakt. Deze heeft toen geschreeuwd dat hij losgelaten wilde worden. De 25-jarige man is op dat moment uit de auto gestapt en heeft zijn vuurwapen getrokken. Vervolgens heeft hij deze gericht op het slachtoffer, roepend om het loslaten van de 27-jarige man. Daarbij schoot hij meerdere keren in de lucht. De 27-jarige man heeft hierop het vuurwapen dat hij zelf bij zich droeg getrokken, doorgeladen en tweemaal geschoten. Met het tweede schot heeft hij het slachtoffer in zijn been geraakt.

 

Geen noodweer

De 27-jarige man beriep zich op noodweer. Ter terechtzitting heeft de officier van justitie zich op het standpunt gesteld dat dat verweer zou kunnen slagen. De rechtbank heeft het beroep echter niet gehonoreerd. Naar het oordeel van de rechtbank kan weliswaar worden uitgegaan dat de man zich in een noodweersituatie bevond, maar stond de wijze waarop hij zich heeft verdedigd (door met een wapen te schieten in de richting van het ongewapende slachtoffer) niet in redelijke verhouding tot de ernst van de aanranding.

Om deze reden valt de straf van de rechtbank dan ook fors hoger uit dan de eis van de officier van justitie (een gevangenisstraf voor de duur van 10 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk). 

Uitvoering voorwaardelijke celstraf

De 27-jarige man had nog een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden van een eerdere veroordeling boven zijn hoofd hangen. Omdat hij nu tijdens zijn proeftijd weer de fout in is gegaan, moet hij deze celstraf ook uitzitten, bovenop de 3 jaar celstraf voor de schietpartij en het verboden vuurwapenbezit.

Uitspraken

Meest gelezen berichten