6 jaar cel en tbs voor doodsteken man in Tomatenstraat Leiden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > 6 jaar cel en tbs voor doodsteken man in Tomatenstraat Leiden
Den Haag, 07 februari 2019

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 47-jarige man uit Leiden veroordeeld voor het op gruwelijke wijze doodsteken van een jonge man in september 2017. De rechtbank legt aan hem een straf op van 6 jaar en tbs met dwangverpleging.

​Voorbedachte raad of opzet op de dood?

De rechtbank is van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte “na kalm beraad en rustig overleg” de man om het leven heeft gebracht. Hij wordt daarom vrijgesproken van moord.

​Psychotische toestand

Op grond van de verklaringen en gedragingen van de verdachte concludeert de rechtbank dat de verdachte de man met opzet heeft gedood. Hij had voldoende inzicht in de draagwijdte van zijn handelen en de gevolgen daarvan, ondanks het feit dat hij in een psychotische toestand verkeerde. Doodslag kan daarom worden bewezen.

​Verminderd toerekeningsvatbaar

Wel wordt de man vanwege zijn psychische gesteldheid verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Onbeschrijflijk leed bij nabestaanden

Hoewel de toedracht van zijn handelen tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk is geworden, staat vast dat de verdachte zijn slachtoffer meerdere malen met kracht met een mes heeft gestoken. Het mes is daarbij zelfs afgebroken. Hij heeft de familie van het nog jonge slachtoffer onbeschrijfelijk leed aangedaan en in de samenleving  gevoelens van angst en onveiligheid teweeggebracht.

Uitspraken