ADO-supporters bestraft voor geweld in familievak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > ADO-supporters bestraft voor geweld in familievak
Den Haag, 12 juni 2015

De rechtbank Den Haag veroordeelt acht ADO-supporters voor hun aandeel in de vechtpartij op zondag 5 mei 2013 in het familievak van het Kyocera-stadion tijdens de thuiswedstrijd van ADO Den Haag tegen Feyenoord. Zij krijgen hiervoor taakstraffen van zestig uur, al dan niet in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Eén van de ADO-supporters heeft een onvoorwaardelijke gevangenisstaf van twee weken gekregen en een taakstraf van dertig uur. Hij heeft namelijk al eerder een geweldsmisdrijf begaan.

​Vechtpartij

De groep ADO-supporters had op die zondag in het familievak Feyenoord-supporters gezien. Daarop hebben zij een scheidingshek met geweld opengebroken. In het familievak is vervolgens een vechtpartij ontstaan. Er is door enkele ADO-supporters geweld gebruikt tegen de Feyenoord-supporters en personeel van het stadion.

​Lagere straffen dan geëist

De straffen zijn lager dan de officier van justitie heeft geëist. Dat komt onder andere door het feit dat alle verdachten van de KNVB al stadionverboden en geldboetes hebben gekregen voor dit incident. De rechtbank heeft dit als straf verminderend meegewogen in haar eigen straf. Ook moest een aantal van hen zich al ruim twee jaar aan bijzondere voorwaarden met reclasseringstoezicht houden om hun strafzaak in vrijheid af te wachten. Dit werkt ook straf verminderend. Verder acht de rechtbank niet bewezen dat verdachten ook geweld hebben gebruikt tegen kinderen.
 

Vrijspraak

De rechtbank spreekt een van de verdachten vrij van openlijke geweldpleging. Uit het dossier valt onvoldoende af te leiden dat zijn handelen het geweld in het familievak heeft aangewakkerd of beïnvloed. Dat was volgens hem ook niet zijn bedoeling. Omdat de rechtbank daarmee niet kan vaststellen dat hij heeft bijgedragen aan het geweld, volgt een vrijspraak.

Uitspraken

Meest gelezen berichten