Agent krijgt 400 euro geldboete voor onrechtmatig gebruik van geweld bij arrestatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Agent krijgt 400 euro geldboete voor onrechtmatig gebruik van geweld bij arrestatie
Den Haag, 20 januari 2016

De rechtbank Den Haag heeft een politieagent veroordeeld voor geweld bij de aanhouding van een man op 20 juli 2013 in Den Haag. De agent gebruikte meerdere malen pepperspray op een manier die niet is toegestaan. Ook gaf hij de man een vuistslag in het gezicht met gebruik van zijn handboeien, wat in beginsel ook niet mag volgens de eigen regels van de politie. Conform de eis van het Openbaar Ministerie krijgt de politieagent een geldboete van 400 euro.

Ambtsinstructie politie over pepperspray

In de zogenoemde ambtsinstructie van de politie staat dat een politieambtenaar voorafgaand aan het gebruik van pepperspray in beginsel een waarschuwing moet geven en dat hij dit middel maximaal twee keer voor korte duur op een afstand van ten minste een meter mag gebruiken. De verbalisant gebruikte de pepperspray driemaal op een kortere afstand dan een meter. Ook heeft hij zonder voorafgaande waarschuwing de man in het gezicht gespoten.

Ambtsinstructie politie over gebruik geweld

De politieagent heeft zijn handboeien gepakt, terwijl de man die hij wilde aanhouden nog niet onder controle was. Door politiedocenten wordt aangeleerd aan politieambtenaren dat een verdachte eerst volledig onder controle dient te zijn voordat hij kan worden geboeid. Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat het slaan of stompen in het gezicht, terwijl de verdachte handboeien vasthield, niet rechtmatig was. Het doel – namelijk het overmeesteren van de verdachte – rechtvaardigt dit type geweld niet. Daarnaast was het doel ook te bereiken door bijvoorbeeld op een minder voor letsel gevoelige plek dan het gezicht te slaan.

Beroep op noodweer afgewezen

De man die aangehouden werd heeft volgens de rechtbank geen zichtbaar geweld gebruikt tegen de politieagent. Er is onvoldoende bewijs dat de agent zichzelf noodzakelijkerwijs moest verdedigen. Om die reden verwerpt de rechtbank het beroep van de politieagent op noodweer. Hij heeft twee mishandelingen gepleegd en krijgt dan ook een straf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten