Alcoholslotprogramma blijft overeind voor oude gevallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Alcoholslotprogramma blijft overeind voor oude gevallen
Den Haag, 09 juli 2015

Het alcoholslotprogramma blijft overeind voor oude gevallen, zo is het oordeel van de kortgedingrechter in Den Haag in een zaak tussen 98 personen en de Staat. De 98 personen wilden na uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State, die erop neerkomen dat het alcoholslotprogramma in bestaande vorm niet kan voortbestaan, afdwingen dat zij onder hun alcoholslot uit zouden kunnen komen. Omdat zij dit programma al opgelegd kregen voordat deze uitspraken gedaan zijn, is dit volgens de kortgedingrechter onmogelijk.

Wijziging alcoholslotmaatregel met terugwerkende kracht onmogelijk

De gevoelens van onrechtvaardigheid bij eisers zijn op zichzelf begrijpelijk, zo overweegt de kortgedingrechter, aangezien het alcoholslotprogramma niet meer kan worden opgelegd na de uitspraken van de Hoge Raad en de Raad van State. De 98 personen hebben echter al voor die tijd het alcoholslot opgelegd gekregen en dit kan niet meer gewijzigd worden met terugwerkende kracht. Alleen al om die reden is het onmogelijk voor de kortgedingrechter om de eisers gelijk te geven.

Grens al getrokken door hoogste bestuursrechter

De Raad van State had al in de uitspraak van 4 maart 2015 over het alcoholslot rekening gehouden met de ‘oude’ gevallen. Voor herziening van eerdere uitspraken was volgens de hoogste bestuursrechter geen plaats. Ook hoefde het CBR besluiten tot oplegging van het alcoholslot niet te heroverwegen. Eisers gaan met hun zaak feitelijk in beroep tegen dit oordeel van de Raad van State. Daarvoor is een kort geding niet bedoeld, zo oordeelt de kortgedingrechter.
 
Om bovengenoemde redenen wijst de kortgedingrechter de vorderingen van de eisers af.

Uitspraken

Meest gelezen berichten