Bedreiger politici en personeel Hoge Raad volledig ontoerekeningsvatbaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Bedreiger politici en personeel Hoge Raad volledig ontoerekeningsvatbaar
Den Haag, 07 juli 2016

De 35-jarige man die vorig jaar zowel landelijke politici als personeel van de Hoge Raad bedreigd heeft, krijgt een jaar lang een verplichte behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis om herhaling te voorkomen. De rechtbank Den Haag heeft  bepaald dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij is weliswaar schuldig, maar vanwege zijn ziekelijke stoornis heeft de rechtbank hem ontslagen van rechtsvervolging. Daarom krijgt hij geen straf.

Bedreigingen

De man heeft twee politici schriftelijk bedreigd door hen een e-mail te sturen met daarin bedreigende bewoordingen en een afbeelding waarop ogenschijnlijk een onthoofd kind te zien is. Daarnaast heeft hij meerdere malen telefonisch en via e-mails personeel van de Hoge Raad met de dood bedreigd. Dit zijn ernstige strafbare feiten.

Ontslagen van rechtsvervolging vanwege ziekelijke stoornis

De conclusie van de deskundigen is dat bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis, te weten schizofrenie van het paranoïde type. Zijn leven, denken en handelen ten tijde van de bedreigingen stond volledig in het teken van zijn paranoïde psychose. De deskundigen zien dan ook een causaal verband tussen de psychose en de bedreigingen. Hun advies is daarom om de man ten aanzien van deze feiten als ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. De deskundigen hebben hun conclusie nader toegelicht op de zitting op 23 juni 2016.

De rechtbank komt op grond van deze conclusies van de deskundigen en ook op grond van de indruk die de rechtbank zichzelf heeft gevormd, tot het oordeel dat bij de 35-jarige man sprake is van volledige ontoerekeningsvatbaarheid. Daarom dient de man te worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Omdat dat de man een gevaar vormt voor de algemene veiligheid van personen en goederen en ook voor zichzelf, moet hij een jaar verplicht behandeld worden in een psychiatrisch ziekenhuis.

Uitspraken

Meest gelezen berichten