Beroepsdemonstrant krijgt 150 uur taakstraf voor mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Beroepsdemonstrant krijgt 150 uur taakstraf voor mishandeling
Den Haag , 12 mei 2015

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 75-jarige man, die bekendstaat als Haagse beroepsdemonstrant, tot een taakstraf van 150 uur voor mishandeling van een man op 10 augustus 2014 in de Grote Marktstraat in Den Haag. De beroepsdemonstrant heeft op die dag zijn slachtoffer na een woordenwisseling krachtig tegen het lichaam geduwd en in zijn buik getrapt, waardoor deze ten val kwam en hierbij ernstig lichamelijk letsel opliep. De demonstrant krijgt vrijspraak voor discriminatie van Joden en belediging van de president van Israël vanwege gebrek aan bewijs.

Incident

Op 10 augustus 2014 stond de beroepsdemonstrant, die al tien jaar demonstreert tegen de staat Israël, in de Grote Markstraat met een protestbord met daarop de tekst “ Stand up Palestina”.  Het slachtoffer zag hem daar staan en sprak hem aan, waarop een woordenwisseling tussen hen is ontstaan. Na deze woordenwisseling trapte en duwde de demonstrant zijn slachtoffer. De rechtbank oordeelt aan de hand van forensisch bewijs dat de gepleegde mishandeling waardoor het slachtoffer achterover op straat is gevallen, zwaar lichamelijk letsel tot gevolg heeft gehad.

Vrijspraak voor discriminatie van Joden

De rechtbank spreekt de beroepsdemonstrant vrij van discriminatie van Joden. Hij zou 'ze moeten alle Nederlandse Joden de strot afsnijden', of woorden van gelijke strekking, geroepen hebben in het openbaar op 16 juli 2014 in Den Haag. De rechtbank is van oordeel dat de verklaringen van de persoon die aangifte heeft gedaan, van twee getuigen en van de beroepsdemonstrant zelf onderling te zeer uiteenlopen om precies te kunnen vaststellen wat hij heeft gezegd en in welke context dit is gebeurd.

Vrijspraak belediging president Israël

De rechtbank spreekt hem ook vrij van belediging van een bevriend staatshoofd, president Shimon Peres van Israël. Het staat niet vast dat de beroepsdemonstrant op 30 september 2013 een protestbord gericht aan Peres in het openbaar heeft laten zien. Omdat deze openbaarheid niet vaststaat, spreekt de rechtbank zich niet uit over het beledigende karakter van het protestbord.

Uitspraken

Meest gelezen berichten