Celstraf plus taakstraf voor openlijke geweldpleging Schilderswijk-rellen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraf plus taakstraf voor openlijke geweldpleging Schilderswijk-rellen
Den Haag, 13 juli 2015

De politierechter in Den Haag heeft meerdere personen veroordeeld voor openlijke geweldpleging tijdens de 3de nacht van de rellen in de Haagse Schilderswijk. Ze gooiden met een steen tegen politievoertuigen en krijgen daarvoor celstraf in combinatie met een werkstraf, evenals een gebiedsverbod voor de Schilderswijk voor de duur van 6 maanden.

Verschillende straffen

De 1ste verdachte gooide een steen tegen een ME-busje. Hij krijgt voor deze openlijke geweldpleging en het deelnemen aan de rellen een celstraf van 42 dagen waarvan 31 dagen voorwaardelijk. Ook krijgt hij een werkstraf van 60 uur, plus een gebiedsverbod van 6 maanden voor de Schilderswijk.

Een 2de persoon gooide een steen tegen een politieauto. Hij krijgt hiervoor een celstraf van 42 dagen waarvan 31 dagen voorwaardelijk. Daarbovenop krijgt hij een werkstraf van 50 uur, plus een gebiedsverbod van 6 maanden voor de Schilderswijk.

Een 3de man is inmiddels veroordeeld voor openlijk geweld tegen een ME bus en de personen er in. Hij krijgt een celstraf van 42 dagen waarvan 31 dagen voorwaardelijk, plus een taakstraf van 80 uur.

Een 4de man is veroordeeld voor openlijk geweld, door het gooien van een steen tegen een politievoertuig. Hij krijgt een celstraf van 42 dagen waarvan 32 dagen voorwaardelijk. Ook krijgt hij een werkstraf van 60 uur. De man krijgt geen gebiedsverbod opgelegd, vanwege zijn werk als taxichauffeur.

Een 5de man krijgt voor bedreiging van de politie een celstraf van 30 dagen waarvan 20 dagen voorwaardelijk, plus een gebiedsverbod van 6 maanden voor de Schilderswijk.

OM niet-ontvankelijk voor schadevergoeding

De politierechter oordeelt dat het lastig vast te stellen is wat het precieze aandeel van de mannen is in het veroorzaken van de schade aan het ME-busje en politieauto. De benadeelde partijen zijn daarom niet-ontvankelijk in hun vordering om deze verdachten een deel van de schade aan het beschadigde voertuig te laten betalen.

Er zijn geen schriftelijke vonnissen, omdat het in al deze gevallen om een mondelinge uitspraak ging.

Uitspraken

Meest gelezen berichten