Celstraf voor bedreiger burgemeester Katwijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraf voor bedreiger burgemeester Katwijk
Den Haag, 14 augustus 2015

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 26-jarige man voor een doodsbedreiging aan het adres van de burgemeester van Katwijk. Ook is hij schuldig aan het dealen van soft- en harddrugs en het onttrekken van een minderjarig meisje aan het wettig over haar gesteld gezag. Hij krijgt hiervoor in totaal een celstraf van 18 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Daarnaast mag hij, onder andere, vanaf het moment dat hij vrijkomt een jaar lang niet in Katwijk komen en moet hij zich onder behandeling stellen van de reclassering.

Bedreiging burgemeester

De 26-jarige man heeft op 10 juli 2015 de burgemeester van Katwijk bedreigd door tegen een medewerker van de gemeente te zeggen: 'Ik ga de burgemeester het leven zuur maken. Ik ga de burgemeester een kopje kleiner maken. Ik ga de burgemeester iets aandoen wat hem het leven gaat kosten, al kost het me tien jaar gevangenisstraf en tbs.' Naar het oordeel van de rechtbank vreesde de burgemeester terecht dat de man zijn bedreiging daadwerkelijk zou uitvoeren, mede gelet op de politiecontacten die de 26-jarige man in het verleden heeft gehad voor geweldsdelicten.

Drugs

Daarnaast heeft de man in de periode van 1 januari 2014 tot en met 23 april 2015 in Katwijk samen met anderen gedeald in hennep, die hij voornamelijk aan minderjarigen verkocht. Ook heeft hij in de periode van 1 april 2015 tot en met 23 april 2015 gedeald in cocaïne.

Onttrekken aan het wettig gezag

De man heeft zich verder nog schuldig gemaakt aan het onttrekken van een minderjarig meisje aan het wettig over haar gestelde gezag. De rechtbank Den Haag heeft de minderjarige eind 2014 gesloten uit huis geplaatst. Het meisje is na deze uitspraak de rechtbank uitgerend en is langere tijd onvindbaar geweest. In februari van dit jaar is zij, samen met de 26-jarige man, in de woning van diens vader aangetroffen. De vader heeft tegenover de politie verklaard dat hij zijn zoon heeft gewaarschuwd, dat zijn zoon de minderjarige bij de hulpverlening weghoudt en dat hij en de minderjarige enkele dagen voordat de politie bij hem thuis kwam bij hem hebben verbleven.

Gelet op dit verhaal, in combinatie met het feit dat de man bijna 10 jaar ouder is en aldus een natuurlijk overwicht moet hebben gehad op de minderjarige, is de rechtbank van oordeel dat hij haar opzettelijk heeft onttrokken aan het wettig gezag.

Uitspraken

Meest gelezen berichten