Celstraffen voor afpersing en bedreiging Leidse motorclub

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraffen voor afpersing en bedreiging Leidse motorclub
Den Haag, 13 februari 2015

De rechtbank Den Haag veroordeelt zes leden van de motorclub Trailer Trash Travellers (TTT) voor de afpersing en bedreiging met brandstichting van de Leidse motorclub Pegasus in januari 2013. Zij krijgen voor de vijandige overname van het Pegasus-clubhuis celstraffen variërend van twaalf tot achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank spreekt vijf andere TTT-leden vrij, omdat er geen bewijs is dat zij betrokken waren bij de afpersing en bedreiging.

 

Stap een: 11 januari 2013

Op 11 januari 2013 is een groep van twintig tot dertig TTT-leden ’s avonds naar het clubhuis van Pegasus in Leiden gegaan met het doel dit kwaadschiks in handen te krijgen. Dit was eerder, goedschiks, niet gelukt. Op dat moment was bij TTT bekend dat Pegasus nog ongeveer tien tot twaalf leden had.

De TTT-leden zijn onaangekondigd tijdens een clubavond van Pegasus het clubhuis binnengevallen. Een aantal TTT-leden heeft zich daar volgens plan strategisch opgesteld langs de wanden en bij de deur. Vervolgens is een aantal bestuursleden van motorclub Pegasus door een aantal (bestuurs)leden van TTT apart genomen voor een gesprek. In dat gesprek hebben de TTT-leden te kennen gegeven dat zij vonden dat het clubhuis van Pegasus in het territorium van TTT viel en dat er voor Pegasus maar twee keuzes waren; aansluiten bij TTT of hun clubhuis in brand laten steken. Pegasus moest binnen drie dagen beslissen.

Stap twee: 18 januari 2013

Op 18 januari 2013 is een groep TTT-leden – naar het clubhuis van Pegasus gegaan, dat, naar aanleiding van de gebeurtenissen van 11 januari 2013, op advies van de politie, niet open was. Toen de voorzitter van Pegasus bij het clubhuis aankwam om de kachel te controleren, werd hem meegedeeld dat de overname door TTT nu ook met de Hells Angels in Heiloo was afgekaart en dat het clubhuis dus nu van TTT was. Hem werd verzocht de deur van het clubhuis , waar overigens ook al een ander slot op hing, open te doen. Later die avond heeft de voorzitter van Pegasus, zonder de sleutel, het clubhuis verlaten.

Deze gebeurtenissen hebben grote impact gehad op de leden van Pegasus. De rechtbank kan dit gedrag niet anders zien dan gericht op één doel; het uitbreiden van het territorium van TTT in Zuid-Holland. Deze wijze van ‘landjepik’ heeft de rechtbank de verdachten ernstig aangerekend.

Andere criminele activiteiten

In deze zaak stonden zeventien personen terecht. De rechtbank heeft een aantal van deze personen veroordeeld voor andere strafbare feiten. Eén van hen heeft zich schuldig gemaakt aan de diefstal van een motorfiets. Vijf andere mannen hebben zich schuldig gemaakt aan een overtreding van de Opiumwet. Weer twee anderen hadden verboden wapens voorhanden. Ten slotte overtrad eën TTT-lid de Opiumwet en is hij daarnaast bestraft voor witwassen

Meest gelezen berichten