Celstraffen voor flessentrekkers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Celstraffen voor flessentrekkers
Den Haag, 16 november 2015

De rechtbank Den Haag heeft een 54–jarige man en een 32–jarige vrouw veroordeeld tot 9 maanden cel voor flessentrekkerij. De man en de vrouw hebben in een periode van vijf maanden bij 16 bedrijven onder meer gebak, drank, sigaretten, kerstversiering en kunstkerstbomen op rekening gekocht en daarvoor niet betaald.

Flessentrekkerij

 De daders hebben zich enkele keren voorgedaan als vader en dochter. De vrouw gebruikte doorgaans een valse naam en heeft twee keer valse betalingsbewijzen gebruikt om de indruk te wekken dat de rekeningen waren voldaan. Uit hun handelwijze bleek dat de verdachten nooit de bedoeling hebben gehad om te betalen. Door zo te handelen hebben zij zich schuldig gemaakt aan flessentrekkerij. De veroorzaakte schade bedraagt ruim € 100.000,-.
 

​Strafoplegging

De man krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De vrouw krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 126 dagen voorwaardelijk en een proeftijd van 3 jaar. Ook krijgt zij een taakstraf van 180 uur. Zij krijgt een hogere straf omdat zij zich naast flessentrekkerij ook schuldig heeft gemaakt aan oplichting en de afgelopen jaren al meermalen is veroordeeld voor vermogensdelicten. De vrouw krijgt een kortere onvoorwaardelijke gevangenisstraf dan de man, omdat zij meer dan een jaar onder elektronisch toezicht van de reclassering heeft gestaan en toen weinig bewegingsvrijheid had. Nu de vrouw opnieuw is veroordeeld moet zij ook drie voorwaardelijke gevangenisstraffen uitzitten die zij opgelegd had gekregen bij eerdere veroordelingen.

​Vertrouwen geschaad

De rechtbank neemt het de verdachten zeer kwalijk dat zij veel schade hebben veroorzaakt, ook bij kleine ondernemers. Dit komt in tijden van economische neergang extra hard aan. Ook hebben zij het vertrouwen van de ondernemers ernstig geschaad. Dat vertrouwen is van essentieel belang voor een goed verloop van het handelsverkeer. Verdachten hebben enkel oog gehad voor hun eigen financieel belang.
 

Uitspraken

Meest gelezen berichten