Eames DSW stoel niet auteursrechtelijk beschermd in Nederland en België

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Eames DSW stoel niet auteursrechtelijk beschermd in Nederland en België
Den Haag, 13 december 2017

De door het Amerikaanse echtpaar Eames in New York in 1948 ontworpen Dining Sidechair Wood (DSW) wordt niet onder het Nederlandse en Belgische auteursrecht beschermd. De stoel ‘Paris’ die Kwantum in 2014 op de markt heeft gebracht, maakt daarom geen inbreuk op de rechten van het Zwitserse Vitra, de producent van de DSW. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag beslist.

Achtergrond

De Eames DSW is al sinds lange tijd, in elk geval voor 1 januari 1975, in Nederland en België op de markt. Nadat Vitra had geconstateerd dat Kwantum de op de Eames DSW lijkende ‘Paris’ stoel op de markt had gebracht, heeft  Vitra beslag gelegd op de voorraad van die stoelen bij Kwantum. Daarna heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag als voorlopige maatregel aan het Nederlandse en Belgische Kwantum een verbod opgelegd om ‘Paris’ stoelen te verhandelen. Omdat zowel Vitra als Kwantum menen het recht aan hun zijde te hebben, hebben zij elkaar over en weer gedagvaard in een bodemprocedure voor de rechtbank Den Haag.

Waarom geen bescherming voor de DSW?

Een buitenlands werk als de Eames DSW kan alleen auteursrechtelijk worden beschermd via de Berner Conventie, een internationaal verdrag waar zowel Nederland en België als de Verenigde Staten partij bij zijn. Dat verdrag bevat een bepaling met voorwaarden voor het toekennen van auteursrechtelijke bescherming in een lidstaat aan buitenlandse werken. De rechtbank oordeelt dat die bepaling, ook in het licht van arresten van de Hoge Raad daarover, zo uitgelegd moet worden dat aan werken die al voor 1 januari 1975 op de markt waren, geen bescherming in Nederland en België kan toekomen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten