Geen ADO-geld naar uitgever SMC voor Chinees contact

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Geen ADO-geld naar uitgever SMC voor Chinees contact
Den Haag, 12 oktober 2016

ADO Den Haag hoeft geen geld te betalen aan uitgever Sports Media Corporation (SMC) voor het contact leggen met de huidige Chinese eigenaar van de voetbalclub, United Vansen. SMC had om een dergelijke vergoeding gevraagd in een civiele bodemprocedure tegen ADO , omdat ze daar recht op zou hebben. De rechtbank Den Haag wees deze eis echter af.

Achtergrond van de zaak

SMC is de uitgever van onder meer het sportblad Elf voetbal. SMC en ADO hebben in november 2013 een overeenkomst gesloten op grond waarvan de uitgever een vergoeding krijgt als ADO dankzij SMC geld ontvangt. Begin 2015 zijn de aandelen in ADO in handen gekomen van een Chinese vennootschap, United Vansen. Sindsdien heeft ADO in ieder geval tweemaal geld ontvangen van United Vansen. Volgens SMC heeft zij United Vansen in contact gebracht met ADO en is ADO haar daarom op grond van de overeenkomst een vergoeding verschuldigd over de betalingen die zij van United Vansen heeft ontvangen.

Oordeel rechtbank

De rechtbank heeft de overeenkomst tussen partijen uitgelegd en is tot het oordeel gekomen dat de betalingen van United Vansen niet vallen onder de overeenkomst, zodat ADO daarover geen vergoeding is verschuldigd.

Daarvoor is in de eerste plaats van belang dat uit de bewoordingen van de overeenkomst niet volgt dat deze betalingen onder de overeenkomst vallen. Het moet namelijk gaan om betalingen van een partij die door SMC in contact met ADO is gebracht. SMC heeft United Vansen echter niet met ADO in contact gebracht, maar met de aandeelhouder van ADO: SSO.

Verder is de achtergrond van de overeenkomst van belang: de bedoeling van partijen was dat SMC in Nederland gevestigde Chinese bedrijven zou interesseren om ADO te sponsoren. Op het moment dat de overeenkomst werd gesloten werd niet gedacht aan of gesproken over een overname van de aandelen in ADO. Wat SMC eist van ADO wordt daarom door de rechtbank afgewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten