Geen straf voor dodelijk steekincident Alphen vanwege zelfverdediging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Geen straf voor dodelijk steekincident Alphen vanwege zelfverdediging
Dan Haag, 21 september 2015

De rechtbank Den Haag heeft een 23 jarige man, die betrokken was bij een steekincident op 14 december 2014 waarbij de 27-jarige Pierre Weymans om het leven kwam, ontslagen van rechtsvervolging. Dat betekent dat de verdachte geen straf opgelegd krijgt. De rechtbank is van oordeel dat hij zich terecht op zelfverdediging beroept.

​Steekincident

Vast staat dat Pierre Weymans is overleden aan de gevolgen van steekwonden die de verdachte hem tijdens een worsteling heeft toegebracht. Weymans raakte betrokken in een vechtpartij tussen zijn vriend en de verdachte. Uit de verklaringen van vele onafhankelijke getuigen volgt dat Weymans verdachte daarbij in een houdgreep heeft genomen waardoor verdachte geen kant meer op kon en niet kon ontsnappen. Op hetzelfde moment heeft de vriend van Weymans verdachte volgens die getuigen meerdere malen hard op zijn rug geschopt en geslagen met de gesp van een riem, zo hard dat omstanders dat onaanvaardbaar vonden en op het punt stonden in te grijpen.

​Zelfverdediging

De combinatie van de houdgreep en het slaan en schoppen maakt dat verdachte zich in een situatie bevond waarin hij zich mocht verdedigen. Weliswaar is hij daarbij de grenzen van verdediging te buiten gegaan, want het toebrengen van vier steken was niet noodzakelijk, maar de rechtbank gaat er van uit dat dit is gebeurd onder invloed van de emoties die de houdgreep en het slaan bij verdachte veroorzaakten. Daarom handelde verdachte uit zelfverdediging in de vorm van noodweerexces. Dit betekent dat hij weliswaar gestoken heeft, maar dat hem dat vanwege de heftige emoties tijdens het incident niet verweten kan worden.

​Vier weken gevangenisstraf voor mishandeling

De verdachte is in een andere zaak wegens mishandeling veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten