Gevangenisstraffen en boetes voor krakers "de Vloek"

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Gevangenisstraffen en boetes voor krakers "de Vloek"
Den Haag, 07 oktober 2015

De politierechter in Den Haag heeft vandaag vijf personen veroordeeld voor het medeplegen van kraken en openlijke geweldpleging tijdens de ontruiming van het pand “de Vloek” aan de Hellingweg in Den Haag. Zij behoorden tot een groep die op 9 september jl. met verfbommen gooide naar de politie en naar politievoertuigen. Ondanks vorderingen om het geweld te staken en het pand te verlaten zijn ze doorgegaan met het plegen van geweld.
 verfbommen naar de politie blijk gegeven van een groot gebrek aan respect voor de politiemensen, die niets meer deden dan hun werk. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete zijn dan ook passend en geboden.

​Straffen

De politierechter heeft alle verdachten (3 mannen en 2 vrouwen tussen de 20 en 33 jaar) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 dagen en een geldboete van 500 euro.
Ook al is niet vastgesteld wat de bijdrage van de verdachten precies is geweest, komt de politierechter tot het oordeel dat de personen die in het pand werden aangetroffen willens en wetens bereid waren de confrontatie met de politie aan te gaan. Gelet op de in het pand gevonden verfbommen hadden zij ook de nodige voorbereidingen getroffen. Nu vanaf het pand met verfbommen werd gegooid en het onwaarschijnlijk is dat er in het pand niet-krakers of andere, niet bij het verzet tegen de ontruiming betrokken, personen aanwezig waren, acht de politierechter bewezen dat de verdachten openlijk in vereniging geweld hebben gepleegd.
 

​Gebrek aan respect

Kraken is een onaanvaardbare vorm van eigenrichting, waarbij het eigendomsrecht op ontoelaatbare wijze wordt aangetast. Zij hebben door het gooien van verfbommen naar de politie blijk gegeven van een groot gebrek aan respect voor de politiemensen, die niets meer deden dan hun werk. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete zijn dan ook passend en geboden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten