Gevangenisstraffen voor grootschalige heling van kleding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Gevangenisstraffen voor grootschalige heling van kleding
Den Haag, 22 maart 2016

De rechtbank Den Haag veroordeelt acht personen tot gevangenisstraffen van 16 tot 22 maanden voor heling en deelname aan een criminele organisatie.

Woning vol gestolen kleding

De zaak is aan het rollen gekomen toen de gemeente tezamen met de Haagse politie een pand in Den Haag controleerde op overbewoning. De woning bleek vol te liggen met gestolen kleding en schoenen. De politie vond bestellijsten voor kleding en een kaart van Nederland met omcirkelde plaatsnamen.

Grondig georganiseerde winkeldiefstallen

Vijf van de acht daders waren rechtstreeks betrokken bij de grondig georganiseerde winkeldiefstallen. Zij vertrokken in de ochtend vanuit Den Haag op strooptochten door het hele land. Hierbij maakte ze kleding en schoenen buit, met behulp van geprepareerde tassen en via intensief onderling telefonisch contact. Aan het einde van de middag keerden ze terug in Den Haag met hun buit. Daar haalden ze de alarm-labels eraf, met als doel de kleding en schoenen door te kunnen verkopen. De overige drie daders hebben op een andere manier steun gegeven aan de criminele organisatie, door bijvoorbeeld een woning of auto beschikbaar te stellen.

Uit het onderzoek is niet gebleken wie van de bendeleden een leidende rol had. De rechtbank ziet daarom alle leden als uitvoerders. De straffen vallen om die reden iets lager uit. Ondanks dat deelt de rechtbank voor deze georganiseerde strooptochten aanzienlijke gevangenisstraffen uit.

Vrijspraak criminele organisatie

De rechtbank spreekt twee mannen en een vrouw vrij van deelname aan een criminele organisatie, omdat daarvoor geen bewijs is.

Uitspraken

Meest gelezen berichten