Gevangenisstraffen voor uitvoer hennep naar Engeland en witwassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Gevangenisstraffen voor uitvoer hennep naar Engeland en witwassen
Den Haag, 12 oktober 2016

Veertien verdachten hebben voor de export van hennep naar Engeland, valsheid in geschrift, witwassen en het niet doen van meldingen van ongebruikelijke transacties, van de rechtbank Den Haag gevangenisstraffen gekregen, variërend van zes tot dertig maanden.

Henneptransporten naar Engeland

In 2013 werden in twee bloementransporten honderden kilo’s hennep per vrachtwagen via Vlaardingen naar Felixstowe (VK) vervoerd. De politie had de organisatie achter deze transporten echter al onder observatie en telefoontap, zodat het tweede transport van 472 kilo na aankomst in Engeland kon worden onderschept. Twee organisatoren van de transporten zijn veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en een derde man, die de rechtbank ziet als medeorganisator en financier, heeft 24 maanden gevangenisstraf gekregen. Aan de twee chauffeurs en drie personen die partijen hennep voor de transporten hebben aangeleverd is 15 maanden cel opgelegd. Een man die bij één van de transporten hielp met het inladen van de vrachtwagen en deze bewaakte tot aan de haven is veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. Twee andere verdachten werden vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

Witwassen

Als uitvloeisel van dit onderzoek werden twee personen onderzocht die opvielen door hun luxe levensstijl in verhouding tot hun bij de belastingdienst bekende inkomen. Zij bleken beiden een vals dienstverband te hebben: op papier waren zij bij een bestaand bedrijf werkzaam in loondienst, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval was. Zij zijn allebei veroordeeld voor witwassen, omdat het geld wat zij van die bedrijven per bank als zogenaamd salaris ontvingen, van misdrijf afkomstig geld betrof. Eén verdachte is daarnaast veroordeeld voor valsheid in geschrift omdat hij met valse loonstroken en werkgeversverklaringen van zijn ‘werkgever’ voor twee woningen een hypothecaire geldlening had verkregen. Hij heeft een celstraf van zes maanden gekregen, de twee woningen zijn door de rechtbank verbeurdverklaard. 

Groot geldbedrag contant uitgegeven

De tweede verdachte heeft naast zijn fictieve looninkomsten gedurende een periode van ruim twee jaar een zeer groot geldbedrag contant uitgegeven aan onder meer dure auto’s en een vakantiehuis in Spanje. Ook was in zijn huis op diverse plaatsen nog een geldbedrag van ruim €35.000 verstopt. De rechtbank heeft ook van dit geld geoordeeld dat dit van misdrijf afkomstig is. Deze verdachte is, vanwege de lange duur waarin het witwassen heeft plaatsgevonden en de grote bedragen, veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf. Het geld uit de woning is eveneens verbeurdverklaard.

Autohandel

Tot slot is in dit onderzoek een autohandelaar in beeld gekomen omdat hij via zijn autohandel heeft meegewerkt aan het witwassen van crimineel verkregen vermogen. Hij  nam grote hoeveelheden contant geld in ontvangst ter betaling van (lease)auto’s. Ook stelde hij een auto die met crimineel verkregen geld werd geleased op zijn eigen naam om zo te verhullen wie de werkelijke gebruiker van die auto was. Op deze manieren is via zijn bedrijf crimineel geld in het legale circuit terechtgekomen. Daarnaast liet hij in een aantal gevallen na een zogenaamde MOT-melding te doen bij grote contante betalingen, hetgeen het opsporen van nieuwe witwaszaken bemoeilijkt. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Uitspraken

Meest gelezen berichten