Guus K. veroordeeld voor wapenleveranties aan Charles Taylor en vrijgesproken van oorlogsmisdrijven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Guus K. veroordeeld voor wapenleveranties aan Charles Taylor en vrijgesproken van oorlogsmisdrijven
Den Haag, 09 juni 2006

De rechtbank 's-Gravenhage heeft op 7 juni 2006 de Nederlandse zakenman Guus K. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar omdat hij in 2001, 2002 en 2003 in strijd met wapenembargo's wapens heeft geleverd aan de toenmalige president van Liberia, Charles Taylor.

De rechtbank heeft de zakenman vrijgesproken van betrokkenheid bij oorlogsmisdrijven.

Door de verboden om wapens aan Liberia te leveren op grote schaal te overtreden heeft de man naar het oordeel van de rechtbank een wezenlijke bijdrage geleverd aan inbreuken op de internationale vrede en aan de destabilisering en onveiligheid in de regio waartoe Liberia behoort. Verdachte, die met het bestaan van de verboden bekend was, heeft zich bij zijn handelen slechts laten leiden door zijn financiële belangen in de bedrijven waarin hij deelnam, aldus de rechtbank

De rechtbank heeft de man de maximum gevangenisstraf opgelegd die voor de bewezen verklaarde feiten kunnen worden opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten