Haagse rechtbank houdt zitting in jeugdzorginstelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Haagse rechtbank houdt zitting in jeugdzorginstelling
Den Haag, 12 februari 2013

Kinderrechters van de rechtbank Den Haag houden dit jaar twee keer per maand zitting bij De Vaart, een instelling voor gesloten jeugdzorg in Sassenheim. In navolging van kinderrechters in Alkmaar, die sinds 2011 zittingen op locatie houden, willen ze uit huis geplaatste jongeren de stress van een bewaakte gang naar de rechtbank besparen

Ernstige gedragsproblemen

De Vaart is een instelling voor jeugdzorgplus, waar 12- tot 18-jarige kinderen gedwongen worden opgenomen met een rechterlijke machtiging. Niet vanwege strafbare feiten, maar omdat ze ernstige gedragsproblemen hebben die thuis niet opgelost kunnen worden. De rechter moet na verloop van tijd beslissen over verlenging van de machtiging. Het kind wordt dan opgehaald met een ‘boevenbus’ van justitie, wacht op de rechtbank vaak uren in een cel en wordt dan door de parketpolitie naar de rechtszaal gebracht. Dat veroorzaakt zoveel stress, dat veel jongeren te geïntimideerd zijn om een gesprek met de rechter te kunnen voeren.

Gewoon naar school

De Vaart heeft de Haagse kinderrechters daarom gevraagd voortaan naar de instelling te komen om de kinderen te horen, naar aanleiding van positieve ervaringen bij jeugdzorgplus-instelling Transferium in Heerhugowaard. Alkmaarse rechters houden daar sinds 2011 regelmatig zitting en dat bevalt uitstekend. De jongeren worden niet als criminelen behandeld, maar gaan gewoon naar school en lopen daarna met hun groepsleider naar de zittingszaal. Ze kunnen vooraf met hun ouders praten en als tijdens de zitting de emoties hoog oplopen hoeven ze niet terug naar de cel, maar blazen ze even stoom af op de gang.

Toga’s aan

“De Vaart heeft een presentatie van Transferium bijgewoond en de jongeren gepolst, die enthousiast reageerden. Vervolgens zijn wij benaderd”, zegt kinderrechter Carin Strop. De Haagse pilot wordt begeleid door studenten van de Vrije Universiteit, die eerder onderzoek deden naar de ervaringen in Alkmaar. “Onze aanpak is in grote lijnen hetzelfde, maar wel wat formeler”, zegt Strop. “Bij Transferium zitten de rechter en de griffier om een lange tafel met het kind, zijn ouders en de betrokken instanties. Dat doen wij anders. Juist kinderen moeten goed weten wat ieders rol is en wat het belang is van wat er besproken wordt. Daarom dragen onze rechters en griffiers een toga, net als de advocaten. Wij zitten we aan een eigen tafel, tegenover de tafels van de betrokkenen.”

Permanente rechtszaal

Doordat De Vaart ruimte over heeft, kon een permanente zittingszaal met wachtruimtes worden ingericht, vertelt Strop. “Een medewerker van De Vaart treedt op als bode. Zij heeft bodes van de rechtbank bezocht om te zien hoe zij werken. Tijdens de zitting is een veiligheidsmedewerker van De Vaart beschikbaar en er is een alarmknop voor noodgevallen, net als in de rechtszaal.”

Duidelijk verhaal

Carin Strop heeft eind januari zelf de eerste zitting gedaan. “Het is nog te vroeg voor conclusies, maar mijn indruk is dat deze aanpak absoluut meerwaarde heeft”, zegt ze. “De drie jongeren die ik voor me kreeg, vertelden allemaal heel duidelijk hoe zij tegen een verlenging van hun verblijf aankeken. Op de rechtbank zeggen ze doorgaans alleen of ze voor of tegen zijn, verder voert de advocaat het woord. Maar door de ontspannen setting konden de jongeren heel goed hun eigen verhaal doen. Zo krijgen wij een beter beeld.”

12-minners

De Haagse kinderrechters bezoeken ook het Bergse Bos in Rotterdam, waar kinderen tot 12 jaar uit de Haagse regio gesloten worden geplaatst. “Dat is zo’n kwetsbare groep dat we besloten hebben die mee te nemen in de pilot”, zegt Strop. “Voorlopig horen we daar alleen de kinderen, de andere betrokkenen komen gewoon naar de rechtbank. Bij De Vaart doen we de hele zaak op locatie, tot en met de uitspraak.”

Of de Haagse rechtbank ook in andere instellingen zitting gaat houden, is onduidelijk. “Eerst maar eens kijken hoe dit bevalt”, zegt rechter Strop.


 

Uitspraken

Meest gelezen berichten