Ligzak Massive Air lijkt te veel op Lamzac

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Ligzak Massive Air lijkt te veel op Lamzac
Den Haag, 18 mei 2016

De ligzak KAISR lijkt te veel op de ligzak Lamzac Hangout, zo is het oordeel van de Haagse voorzieningenrechter. KAISR-producent Massive Air moet daarom onmiddellijk stoppen met de productie, verkoop en verspreiding van dit product in de Europese Unie. De bedenker van de Lamzac had hier in kort geding om gevraagd.

Luchtscheppen

De bedenker van de Lamzac is de eerste die een ligzak op de markt heeft gebracht die gevuld kan worden door het scheppen van lucht. Daarbij wordt een met baleinen versterkte opening in de zak opengehouden en wordt er een schepbeweging gemaakt, zodat de zak zich met lucht vult, waarna de opening wordt dichtgeklapt en de lucht in de zak gevangen blijft.

Volgens de voorzieningenrechter hebben sommige elementen van de vormgeving van de ligzak een technische functie, maar andere niet. De Lamzac ligzak kon daarom als model beschermd worden.

De ligzak KAISR zal volgens de voorzieningenrechter geen andere algemene indruk wekken dan de Lamzac Hangout. Dat model heeft namelijk dezelfde hoogte, dubbele buisvorm en de kenmerkende enkele diepe spleet centraal in de lengterichting van de ligzak. De twee hoeken aan het hoofdeinde in plaats van één scherpere punt, zijn volgens de voorzieningenrechter onvoldoende om een andere algemene indruk te wekken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten