Moeder veroordeeld tot celstraf voor uitbuiting van haar kinderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Moeder veroordeeld tot celstraf voor uitbuiting van haar kinderen
Den Haag, 30 juni 2016

De rechtbank Den Haag legt een vrouw een gevangenisstraf op van 15 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk vanwege mensenhandel. De vrouw, moeder van 4 kinderen, liet vanaf de kerstvakantie van 2015 tot medio januari 2016 haar twee dochters van 12 en 14 jaar, en hun vriendinnetje van 12 jaar, in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn langs de deuren gaan om geld op te halen onder het mom van een sponsorloop van school.

Uitbuiting

De vrouw gaf de meisjes opdracht om langs de deur te gaan en geld op te halen. Omdat het om een nep sponsorloop ging, is het op deze manier inzamelen van geld een vorm van oplichting. Daarmee heeft zij de kinderen aangezet tot strafbaar handelen. Van kinderen in deze jonge leeftijd mag niet verwacht worden dat ze zich hiertegen kunnen verzetten. Daar komt nog bij dat het vriendinnetje van haar dochters achterliep in haar ontwikkeling en beïnvloedbaar was. Daar heeft de vrouw als volwassene misbruik van gemaakt. De kinderen werden uitgebuit voor strafbare activiteiten. Dat is mensenhandel.

Opbrengsten

De opbrengsten van de geldinzameling gingen naar de vrouw, die het besteedde aan het huishouden en aan benzine. Op deze manier heeft de vrouw financieel geprofiteerd van de uitbuiting van de kinderen.

Gedeeltelijke vrijspraak

De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat de kinderen in opdracht van de vrouw winkeldiefstallen pleegden. Ook staat niet vast dat de kinderen in opdracht van de vrouw een konijn moesten stelen om dat aan de honden te voeren. Van deze feiten is zij vrijgesproken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten